OSLO: – Vi må ha full klarhet om NATOs rolle. Det samme gjelder rollen til Det nasjonale overgangsrådet, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell til NTB.

Han viser til at mandatet for den FN-sanksjonerte operasjonen var å beskytte sivile – ikke ramme Gaddafi eller sørge for regimeendring.

– Det gleder meg at Gaddafi er tatt, men det beste hadde vært om han var i live og kunne bli stilt for retten. Det hadde vært viktig også for forsoningsprosessen i Libya, sier Solhjell.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville torsdag kveld ikke kommentere NATOs rolle i operasjonen som ledet fram til Gaddafis død.

– Jeg kjenner ikke omstendighetene, sier han.

Motstridende meldinger

Opprørsstyrkene og Det nasjonale overgangsrådet NTC melder at Muammar Gaddafi ble drept i fødebyen Sirte, men nøyaktig hvordan den mangeårige diktatorens møtte sitt endelikt er uklart fordi beskrivelsene spriker.

Frankrikes forsvarsminister Gérard Longuet bekreftet at det franske luftforsvaret på vegne av NATO stanset kolonnen som skulle bringe Gaddafi ut fra Sirte.

– Kolonnen ble stanset idet den forsøkte å flykte fra Sirte, men den ble ikke ødelagt av den franske intervensjonen, sier den franske forsvarsministeren.

Etterpå grep libyske revolusjonsstyrker inn, ødela kjøretøyene og hentet ut Gaddafi, ifølge Longuet.

Til tross for at regimet er falt og Gaddafi selv er død, vil ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre gå med på at forutsetningene for vedtaket i FNs sikkerhetsråd er brutt.

– Det har ikke vært en utglidning av FN-mandatet. Det er det libyske folk som har valgt kursen – stått opp og kjempet. Det internasjonale samfunnet stoppet det som var et annonsert angrep på sivile fra Gaddafis side. Den hjelpen har vært avgjørende for opprøret, sier Støre.

Ønsket rettergang

Et samlet storting gleder seg over Gaddafis fall og håper Overgangsrådet nå vil sørge for at en forsoningsprosess settes i verk.

Samtidig understreker de politiske partienes talspersoner at de helst hadde sett at Gaddafi var tatt i live.

– Nå går den libyske befolkningen og det internasjonale samfunnet glipp av anledningen til et forsvarlig og verdig rettsoppgjør, sier KrFs Dagfinn Høybråten.

Lederen av Stortingets utenrikskomité, Ine Eriksen Søreide, sier Libyas nye ledere nå er stilt overfor store prøver.

– Overgangsrådet må sørge for at det ikke bryter ut nye uroligheter og gjøre sitt ytterste for å unngå hevnaksjoner mot Gaddafi-lojale. Så må man samle seg om et politisk program som bringer landet framover, sier hun til NTB.

Fremskrittspartiets Morten Høglund sier det ville være umulig å starte byggingen av et nytt Libya om Gaddafi ikke ble satt ute av spill.

– Ideelt sett skulle han ha vært tatt i live, men at han nå er tatt, innebærer at den lange ferden mot Libyas frigjøring nå kan avsluttes, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) beskriver Gaddafis død som et vendepunkt i Libyas historie.

– Nå handler det om å lage et demokratisk Libya. Gaddafis død er ikke en garanti for et demokratisk Libya, men det er et godt grunnlag, sier Stoltenberg til NTB.