Sammen med TV-kjendis og tidligere barneombud Trond-Viggo Torgersen har ungdom, barne— og ungdomsarbeidere og forskere utredet unges makt og deltakelse i samfunnet. Tirsdag overleverte Torgersen en 160 sider lang rapport til barneminister Audun Lysbakken (SV).

Utvalget foreslår en lang rekke tiltak, blant annet et eget demokratifag i skolen, at ungdomsrådene rustes opp og at barnevernsbarn får større mulighet til innflytelse over eget liv. Medlemmene klarte imidlertid ikke å samle seg om én konklusjon i spørsmålet om stemmerettsalderen bør senkes til 16 år.

Kjemper ikke for stemmerett

Seks medlemmer, deriblant utvalgsleder Torgersen, går inn for å opprettholde dagens stemmerettsalder både i lokalvalg og i stortingsvalg.

— Det jeg tvilte meg fram til, er at man ikke behøver å gi noen grupper noen rettigheter de ikke har kjempet seg til. Stemmerettigheter er ikke noe 16-åringer generelt kjemper for. Det er uenighet og debatt også blant dem som er i denne aldersgruppa, sier Trond-Viggo Torgersen.

Fem medlemmer vil la 16-åringer stemme ved alle valg, mens utvalgets yngste medlem, Adelina Trolle Andersen (16), er blant mindretallet på to som mener 16-åringer kan få stemme ved lokalvalg, men ikke ved stortingsvalg.

— Fylkeskommunene har blant annet ansvar for videregående skole. Jeg synes ungdom skal få stemme i lokalvalgene for å ha mulighet til å øve press i saker de er opptatt av og som angår dem. Ungdom blir også påvirket av hva som skjer i et stortingsvalg, men det er ikke like nært på vår hverdag, sier hun til NTB.

Adelina Trolle Andersen ble plukket ut til å delta i utvalget etter at hun skrev et innlegg i Aftenposten som 14-åring.

Evaluere Barneminister Audun Lysbakken sier at det er for tidlig å si hva som skjer med alle forslagene fra utvalget.

— Men denne rapporten skal ikke ned i en skuff. Den skal brukes, slår han fast.

Lysbakken har selv flere ganger uttalt at han er for at 16-åringer skal få stemme i alle valg. I kommunevalget i høst fikk 16-åringer stemme i 20 forsøkskommuner. Dette forsøket skal nå evalueres.

— Det blir en spennende prosess, sier ministeren.

Skuffet

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) mener at utvalget har sviktet sitt mandat når det ikke går inn for å senke stemmerettsalderen. Generalsekretær Martin Østerdal reagerer på at Trond-Viggo Torgersen bruker argumentet at ungdommen ikke selv kjemper for stemmerett.

— Ungdom har vist at de brukte muligheten til å stemme da de fikk den, i like stor grad som resten av befolkningen. Dette må veie tyngre, sier Østerdal.

Han viser også til at de unge medlemmene i utvalget ønsker endring, mens de eldre vil beholde dagens ordning.

Venstreleder Trine Skei Grande er fornøyd med mye i maktutredningen, men mener også at lavere stemmerettsalder er en viktig del av demokrati for ungdom.

— Ungdom som må betale skatt og kan fengsles, bør også gis mulighet til å påvirke politikken, sier Skei Grande. (©NTB)