OSLO: I en pressemelding sier Dagfinn Høybråten, KrFs utenrikspolitiske talsmann, at den palestinske kampanjen for å bli anerkjent som en stat uavhengig av en forhandlingsløsning med Israel er et blindspor som kan låse konflikten.

Spørsmålet om anerkjennelse ble tatt opp da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i Oslo mandag. KrF tolker det som at Støre ikke ville utelukke at Norge kan anerkjenne palestinerne.

– Det blir mer og mer tydelig at den rødgrønne regjeringen velger side mot Israel og for palestinerne. Norge svekker på denne måten sine muligheter for å spille en konstruktiv rolle for å bidra til en forhandlingsløsning mellom partene, mener Høybråten.

– Må baseres på forhandlinger

Etter møtet med Abbas understreket Støre sterkt at Norge mener en endelig løsning må være basert på forhandlinger, og han ville ikke forplikte Norge til å stemme for anerkjennelse av en palestinsk stat i FN.

Støre mener at palestinerne har rett til å søke avklaring av sin situasjon og at et slikt framstøt ikke hemmer forhandlingsprosessen. Han oppfordret samtidig partene til å gå tilbake til forhandlingsbordet.

Også Abbas understreket at den palestinske selvstyremyndigheten vil ha en løsning som er basert på forhandlinger, og som fører til at de to nabostatene lever i fred og sikkerhet side om side.

– Et blindspor

Høybråten mener at det palestinske framstøtet blir et blindspor, siden USA etter alt å dømme nedlegger veto.

– Norge har hele tiden gitt sin støtte til forhandlingssporet. Bare en framforhandlet løsning kan gi en varig og stabil fred. Framfor å støtte en politisk demonstrasjon som er og blir et blindspor, burde Norge fortsette å legge press på partene for å gjenoppta forhandlingene om nøkkelspørsmålene som alle vet må løses før en varig fred er i sikte, sier han. (©NTB)