TRONDHEIM: Den populære artisten døde av hjertestans under et orienteringsløp utenfor Bergen onsdag.

Facebookgruppa «Til minne om Gustav Lorentzen a.k.a. Ludvigsen» fikk i løpet av noen formiddagstimer torsdag godt over 25.000 medlemmer. Kondolansene strømmet inn, flere i minuttet, til gledessprederen, barnevennen, menneskevennen og gjøgleren.

Og de kommer fra alle aldersgrupper, fra pur unge til godt voksne folk som har vokst opp med Knutsen og Ludvigsen i barnetimen på radio og senere sendt «Juba Juba» og «Grevling i taket» videre til sine egne barn.

«Husker de lange bilturene opp til hytta som barn. Alltid Knutsen og Ludvigsen som holdt oss små opptatt og fornøyde :) Mange gode minner», skriver en.

«Vi skulka første time når dere hadde Barnetimen for de minste. Siden gikk sangene videre til barna, og nå er det barnebarna som synger »Juba Juba". Du kommer til å leve lenge!”, skriver en annen.

Kondolanseprotokoller Også nettaviser var preget av leseres sorgreaksjoner. Flere av avisene la ut tilnærmede kondolanseprotokoller.

Blant dem som kondolerer, er statsminister Jens Stoltenberg.

– Han hadde stort samfunnsengasjement og brukte sin posisjon som folkekjær artist til å løfte fram saker han var opptatt av. Musikken til Knutsen & Ludvigsen har blitt en del av norske barns kulturarv. Minnene om Gustav vil leve videre gjennom den, sier statsminister Jens Stoltenberg til VG Nett.

– Et sjokk – Det er et sjokk. Jeg nekter nesten å tro det er sant, sier fiolinisten Arve Tellefsen til Adressa.no.

Arve Tellefsen og pianist Kaare Ørnung spilte sammen med Knutsen & Ludvigsen på slutten av 1970-tallet og samarbeidet om forestillingen og plata «Du milde Mozart!».

I sommer skulle de alle gjenforenes på Arve Tellefsens Oslo Kammermusikkfestival, og deretter på Trondheim kammermusikkfestival.

– Gustav var en fantastisk venn. Han var veldig kreativ som artist. Han tok veldig seriøst det å lage musikk for barn i alle aldre, sier Tellefsen.

Dolmen ber om ro Parhestene Knutsen & Ludvigsen, med Gustav Lorentzen og Øystein Dolmen, ble først kjent gjennom Barnetimen på NRK i 1970. – Jeg bærer på en enorm sorg og tristhet som jeg ikke klarer å kommentere akkurat nå, skriver Dolmen i en kommentar til Adresseavisen.

Han er takknemlig for de mange medfølende hilsenene. Dolmen skriver at Gustav Lorentzens død er et tungt tap for alle, ikke minst for kona Alis, resten av Lorentzens familie og ham selv.

Samtidig ber han om ro og forståelse for at han ikke kan svare alle mediene som henvender seg til ham.

Barnetimen Knutsen & Ludvigsen ga ut totalt 11 plater og sto bak klassikere som «Matpakkespisevise», «Grevling i taket», «Gamle, gule plata med Beach Boys», «Feskhandler Torske», «Hallo, hallo», «Dum og deilig», og «Kanskje kommer Kongen», for å nevne noen få.

Duoen skilte lag i 1986, og Lorentzen flyttet tilbake til Bergen og startet sin solokarriere. I 1987 kom hans første soloplate, «Ludvigsens Hostesaft» som han vant Spellemannprisen for. Han har også skrevet en rekke bøker både for barn og voksne, og engasjert seg sterkt i arbeidet for barns rettigheter.

Knutsen & Ludvigsen gjorde comeback på begynnelsen av 2000-tallet og holdt konserter i både 2004, 2005 og 2006. Duoen planla en rekke konserter denne sommeren, blant annet i forbindelse med Festspillene i Bergen og på flere festivaler.