Hestekjøtt-skandalen har spredd seg fra land til land den siste uken. Ferdigprodukter som skulle inneholde storfekjøtt viste seg å også inneholde rester av hestekjøtt. Fredag kveld informerte det tyske landbruks – og forbrukerdepartementet at det var funnet heste-DNA i 67 av 830 produkter, skriver BBC.

Flere politikere mener imidlertid at produktene med spor av hestekjøtt fremdeles har noe for seg.

Lørdag foreslo Hartwig Fischer, et prominent medlem av Tysklands konservative regjeringsparti CDU, at hestekjøttet burde bli distribuert til Tysklands fattige.

Mange sliter

Kort tid etter fikk han støtte av Dirk Niebel, utviklingsminister i samme land.

– Vi kan ikke kaste god mat, sier han, og minner om at 800 millioner mennesker i verden er sultne.

– Til og med i Tyskland finnes det mennesker som har det økonomisk vanskelig, og sliter med å få mat på bordet.

Han får også støtte fra presten Bernhard Felmberg, representant for den evangeliske kirken i Tyskland (EKD).

– Vi som kirke er bekymret for kast-mentaliteten i samfunnet vårt. Vi bør undersøke om disse produktene kan distribueres, sier han, ifølge BBC.

Engasjerer i Norge

Denne måneden ble det kjent at ferdiglasagne fra Findus som ifølge innholdsfortegnelsen skulle inneholde storfekjøtt, også inneholdt hestekjøtt.

I Norge har både Ica, Rema, Coop og NorgesGruppen funnet hestekjøtt i sine frossenlasagner, og har nå satt i gang bred testing av sine produkter.

Men skandalen er god butikk for forretninger som selger hestekjøtt. I Norge går nemlig hestekjøttsalget til himmels.

I et av de mest leste innleggene på aftenposten.no skriver matskribent Andreas Viestad at detikke er hesten som er problemet — det er lasagnen.

Sprer seg

Nede på kontinentet sprer hestekjøtt-skandalen seg. I Tyskland er det funnet hestekjøtt i storfe-produkter fra leverandøren H.J Schypke, Dreistem (som leverer til kjeden Lidl) og Vossko. Alle tre selskaper skylder på sine underleverandører.

Italia har tidligere nektet for hestekjøtt i giganten Nestlés ferdigprodukter. Lørdag ble det imidlertid klart at heste-DNA er funnet i seks tonn med kjøttdeig og i 2 400 pakker med lasagne. Tilsammen tilbakekaller helsemyndighetene i landet 26 tonn med ferdiglaget og frossen ferdigmat. Nestle trekker tilbake to frosne pastaprodukter fra markedet i Italia og Spania etter funn av hestekjøtt i produktene.

I Frankrike kom landbruksdepartementet med den sjokkerende nyheten at det var funnet medisinrester i produkter som inneholdt hestekjøtt. Ifølge nyhetsbyrået AFP stammet dette fra seks hestekadavre.

Nå vil franske leverandører forplikte seg til å bare bruke fransk kjøtt i sine produkter, og Findus har bestemt seg for å begynne å bruke merket "100 % fransk" på sine produkter.

På mandag samles landbruksministere fra hele Europa i Brussel for å diskutere merking og sporbarhet av produkter.