OSLO: Det skriver Oslo-politiet i en pressemelding fredag ettermiddag.

173 bistandsadvokater

— Oslo politidistrikt har i dag bedt Oslo tingrett om å tilbakekalle oppnevningen av en av bistandsadvokatene i saken. Politiet mener at vedkommende bistandsadvokat har utlevert taushetsbelagte straffesaksdokumenter til media. Som følge av omfattende lekkasjer til media i 22/7-saken har politiet undersøkt hvor lekkasjene kan stamme fra, skriver politiet.

Dokumentene det gjelder ble ifølge politiet utlevert fredag 3. februar. Før det ble det fra politiets side gjort tiltak for å kunne identifisere kilden til eventuelle lekkasjer. Blant annet var det lagt inn sporbare tegn på utvalgte dokumenter.

Etter at dokumentene er omtalt og vist i media har politiet gjort ytterligere undersøkelser som identifiserer hvor dokumentene kommer fra

Til sammen 173 advokater er engasjert som bistandsadvokater etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

Bistandsadvokaten har fått frist til å uttale seg til den 15. februar, opplyser Oslo tingrett. Saken skal behandles neste uke.

- Vedkommende vil få uttale seg før tingretten tar sin beslutning, sier kommunikasjonsrådgiver ved Oslo tingrett, Markus Iestra.

- Viktig at det blir avdekket

— Jeg mener at disse lekkasjene er veldig uheldige, og jeg mener det er uheldig at det kommer fra en bistandsadvokat. Jeg mener det er viktig at det blir avdekket. Enhver lekkasje er brudd på tilliten til klienten og advokat til systemet, sier Siv Hallgren, en av de tre koordinerende bistandsadvokatene i 22. juli-saken.

Hun frykter imidlertid ikke at tilliten til bistandsadvokatene er svekket som følge av denne lekkasjen.

— Jeg tenker at man skal aldri bedømme en hel gruppe på bakgrunn av hva én gjør. Mitt inntrykk er at klientene har tillit til sine bistandsadvokater, sier Hallgren til Aftenposten.no.

Etterforskning

Oslo politidistrikt har sendt saken til Oslo statsadvokatembeter, som har sendt saken videre til Asker og Bærum politidistrikt for etterforskning.

Oslo tingrett vil behandle kravet fra politiet i neste uke, opplyser rettens informasjonssjef, Irene Ramm, til NTB.