«Det vil være et sjokk for det amerikanske publikum å se den utbredte alkoholismen, politiske korrupsjonen, gamblingen og den uverdige fattigdommen som definerer den norske kulturen", skriver satiresiden Christwirei sin anmeldelse av den norske dramaserien Lilyhammer, med Steven Van Zandt i hovedrollen. Det skriver Aftenposten.no.

Den amerikanske nettjenesten Netflix la nylig ut alle de åtte episodene av den norske dramaserien.

Den satiriske nettsiden som retter sin brodd mot det kristnekonservative USA, beskriver nordmenn som «mennesker som ikke kjenner Jesus Kristus og barna vokser opp uten fedre, og med mødre som har samleie med en hvilken som helst mann som krysser deres vei».

— Sosialismen har skylden

Christwire, som spøker om at de representerer «konservative verdier i en uhellig verden», mener de fleste av Norges problemer skyldes sosialismen:

«Siden andre verdenskrig har dette vært en nasjon preget av forsoning og svakhet. De fleste lever av trygd og tyverier. Istedenfor å gjøre noe fornuftig med livene sine håper de at neste lønningsslipp skal komme fra kommunen. Og alt dette blir avslørt på en smertefull detaljert måte i Lilyhammer. » , skriver den ikke navngitte anmelderen.

Fulle kvinner

I raljeringen over den norske dramaproduksjonen tar kritikeren for seg de forskjellige karakterene i serien. Den kvinnelige hovedkarakteren Sigrid Haugli, spilt av Mariann Saastad Ottesen, blir beskrevet som en typisk, norsk kvinne:

«Hun er attraktiv, men beruset med en unge hun knapt enser. Hun er blendet av sosialismen, og støtter den radikale, antikristne agendaen til den norske regjeringen. Til tross for skjønnheten hennes, virker hun tom innvendig, akkurat som om hun lengter etter Herrens helende kraft.»

Skuespiller Trond Fausa Aurvåg blir omtalt som «hipsterversjonen» av Matt Damon. Dessverre er den engelske utalelsen hans så dårlig at få amerikanere vil forstå ham, står det på nettstedet.

- Morsomt

Produsent Lasse Hallberg i Rubicon har lest omtalen, og sier at han har flirt godt av den.

— Vi har ledd masse av denne og det er bare i USA at slike meninger finnes. Jeg synes det er spesielt morsomt at Steven van Zandt spiller en forretningsmann og at alle nordmenn er alkoholiserte skurker. Det virker som det å være en mafioso er helt kurrant innen kristenbevegelsen, skriver han i en epost til Aftenposten.

Sven Nordin = Norges nasjonalskatt

Mens Steven van Zandt blir omtalt som en ordinær forretningsmann, blir Sven Nordin trukket frem som den eneste respektable skuespilleren i Lilyhammer . Ifølge nettstedet er han kledd smart, og er en fornøyelse å se på TV-skjermen.

Christwire undrer seg over hvorfor det ikke finnes flere fansider dedikert til denne fantastiske mannen.

«Han er virkelig en av Norges nasjonalskatter».

Alkogulp

Men bortsett fra Sven Nordins fremtoning og skuespill, er det lite som faller i smak hos den konservative kritikeren.

Lilyhammer blir beskrevet som en deprimerende serie med stygge og sinte kvinner. Språket har de heller ikke sansen for:

«Norsk høres ut som et alkogulp, avbrutt av et forsøk på å kaste opp en frityr-fiskemiddag.»

På slutten av anmeldelsen blir unge under 21 år advart mot å se serien, og amerikanere blir oppfordret til å be for nordmenn slik at vi også kan finne veien tilbake til Guds rettskafne vei.