Kringkastingsrådet har mottatt over 150 klager på at Sællmann ikke får lov til å bruke kors når hun leder nyhetssendingene til NRK Sørlandet. I dag ble klagene behandlet.

— Jeg støtter NRKs regelverk fullt og helt. Hvis man vil redusere korset til en liten pyntegjenstand er man på feil spor. Dersom man slipper til dette er det ikke langt til at man kan stille med et lite partimerke, sa rådsmedlem Grete Fossum.

Synet til den tidligere Arbeidparti-politikeren hadde stor støtte blant de andre medlemmene. Kristiansand-politiker Mette Gundersen fremmet et forslag om at rådet stiller seg bak NRKs regelverk for bruk av symboler.

Forslaget ble vedtatt mot én stemme.

— Vi ga støtte til NRKs policy om at de skal drive en politisk nøytral nyhetsformidling, sier Mette Gundersen til Fædrelandsvennen.

— Det vil si at nyhetsopplesere ikke kan bruke kors?

— Ja, på samme måte som andre religiøse symboler, sier Gundersen.

Tre innfallsvinkler

Hun mener saken har tre mulige innfallsvinkler, som alle ble belyst i en viss grad under debatten.

— Den ene er det som fikk flertall. Det andre er at alle mulige symboler burde være lov, som ikke ble fremmet som noe forslag. Det siste er det mange av klagerne har reagert på, som dreier seg om at NRK knebler kristen tro ved ikke å tillate korset, sier Gundersen.

— Hva er din kommentar til det?

— At det er viktig å ha en fullstendig prinsipiell holdning til dette. Dersom det hadde dreid seg om et annet livssyn ville saken blitt behandlet på akkurat samme måte, sier Gundersen.

Nedstemt rådsleder

Forslaget som ble vedtatt ble forfattet av Gundersen, Sylfest Lomheim og tidligere Agderposten-redaktør Stein Gausla. Den gikk ut på at rådet har merket seg det enorme engasjementet, men at det er viktig at NRK er politisk og religiøst nøytralt.

— Vi ber også om at NRK ser på om reglene for slik symbolbruk er klar nok, sa Gundersen.

Dersom man slipper til dette, er det ikke langt til at man kan stille med et lite partimerke

Facebooksiden «Ja til å bære kors hvor en vil» ble også et tema under møtet. Gundersen viste til at siden etter hvert ble brukt til ren muslimhets.

— Jeg synes vi skal se helt bort fra Facebooksiden. Jeg tror mange angrer på at de har tegnet seg på denne siden. Den har blitt til en ren hets mot en del av våre nye landsmenn, sa Gundersen.

Leder av Kringkastingsrådet, May Helen Molvær Grimstad, fikk ingen støtte for sitt alternative forslag. Molvær Grimstad mente det burde åpnes for diskrete symboler.

— Jeg oppfatter at mange er sinte på NRK fordi de opplever at de ikke blir lyttet til. De klager på banning og at det ikke er flere kristne programmer. Da blir det veldig provoserende når en liten klage på korsbruk blir behandlet slik, sa Molvær Grimstad.

- Kan ikke innføre kristentyranni

Hun fremmet deretter et forslag om at ansatte i NRK må kunne bruke diskrete smykker med religiøse symbol. Det fikk ikke støtte av noen av de andre medlemmene.

— Dersom det er slik at de med et visst livssyn føler at de ikke blir hørt, kan vi likevel ikke la dem innføre et kristentyranni i arbeidslivet, sa Grete Fossum.

— Korset er ikke et diskré smykke, men et tydelig symbol, bifalt Jon Olav Alstad.

Flere NRK-ansatte presiserte at reglene ikke dreide som bruken av religiøse symboler, men hensynet til nyhetsopplesernes nøytralitet.

— Vi har tatt en prinsipiell beslutning som gjelder alle typer symboler som kan distrahere i en nyhetssending, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.