Heggdal Farmen.jpg

Det få vet er at Morten Heggdal har en bakgrunn fra Sørlandet. Han er født og oppvokst i Kristiansand.

Hvordan vil du beskrive oppveksten?

— Jeg har gode minner fra tiden i Bokfinkveien på Slettheia. Min mor er fra Kristiansand, og familien bodde der fram til jeg var åtte år. Jeg gikk ett år på barneskolen i Vågsbygd før min far fikk hjemlengsel og ville skifte jobb. Da flyttet vi til Namsos, hvor jeg bor i dag. Jeg minnes tiden fra Slettheia som en fantastisk tid, der jeg fikk barndomsvenner som jeg fremdeles har kontakt med. Halve slekta er fra Sørlandet, og vi tilbringer hver sommer i sør.

Det forklarer trønderdialekten?

— Da vi flyttet til Namsos, ble jeg mobbet litt og kalt "danske". Det falt meg unaturlig å snakke sørlandsdialekt i Namsos. Du vet, når man er barn tar man ting raskt, og jeg følte det var lurest å legge om til trønderdialekt. Men jeg kan fremdeles legge om til flytende sørlandsk.

Søgne lensmannskontor

Du jobber til daglig som politimann og hadde en del av lærlingtiden på Sørlandet?

— Jeg var ett år ved Søgne lensmannskontor – fra 1995. jeg hadde det knallbra, og kunne godt tenke meg å jobbe der i dag. Der hadde jeg veilederne Bjørn Breilid og Dag Kjær, som i dag jobber ved operasjonssentralen. Jeg husker Søgne med flotte steder som Høllen og Åros.

Golf i Randesund

Hvordan er ditt forhold til Sørlandet?

— Det er rett og sett fantastisk. Jeg har både onkel, fettere og kusiner i Kristiansand, i tillegg til kona som er fra Arendal. Når jeg er her om sommeren, så spiller jeg mye golf i Randesund med venner. Jeg liker klimaet på Sørlandet, og det fineste er krabbe-gravingen om kveldene. Den må jeg alltid ha med meg.

Gratulerer som vinner av årets utgave av Farmen, forresten. Hvordan har reaksjonene vært etter at du vant?

— Overveldende positive. Det er helt fantastisk å være Morten i dag. Jeg har fått veldig mange gratulasjoner sørfra.

Tidlig voksen

Hvilke erfaringer fikk du mest bruk for i tv-serien?

— Det må være barndommen min. Jeg var eldst og ble ofte satt på prøver da jeg var ung. Det gjorde at jeg tok ansvar. Fra jeg var liten har jeg vært interessert i snekring, skogsarbeid og foredling av fisk og vilt. Det dro jeg også god nytte av i Farmen.

Hvordan synes du selv du ble fremstilt i tv-programmet?

— Helt greit, egentlig. I enkelte tilfeller fremstod jeg veldig negativ, men andre ganger trakk kanalen fram det positive. Jeg prøvde å være meg selv, fremfor å lage et bilde av meg selv. Jeg var både brutalt hard og direkte med enkelte deltakere. Som person kommer jeg godt overens med mennesker som har høy arbeidsmoral. Vi hadde enormt mye tid alene uten tv-teamet og kanalen hadde dermed mye makt til å fremstille oss slik de ønsket.

Apatisk zombie

Du har uttalt at du fikk husarrest av kona etter Farmen, og at det tok to uker før du var deg selv igjen. Hva skjedde?

— Jeg var langt nede både fysisk og mentalt, uten at jeg i det hele tatt skjønte det. Tv2 hadde også erfarne psykologer som påpekte det, men jeg overhørte rådene deres. Jeg var en apatisk zombie. Det var kona mi som avslørte meg og som skjønte at alt ikke var i orden. Hun kommanderte meg i seng klokka fem den ettermiddagen. Jeg sov til ti dagen etter. I ettertid ser jeg at det er viktig å bruke menneskene rundt seg, ikke tro at man klarer alt selv.

Hva vil seieren bety for livet videre?

— Kortsiktig betyr det en vanvittig oppmerksomhet, men til neste år vil den vanlige mannen i gata ha glemt meg. Akkurat nå er alt unisont positivt og jeg koser meg skikkelig. Fruen, derimot, sier på typisk sørlandsk vis at hun håper alt snart roer seg. På lang sikt betyr seieren mye for økonomien. En premie til 1,2 millioner kroner netto tilsvarer et lån på rundt to millioner.

Venner for livet

Du vant med knappest mulige margin mot Magnus. Hva tenkte du da det hele var over?

– Akkurat da jeg skjønte at jeg hadde vunnet, så kjente jeg ingen glede. Jeg var så utmattet og hadde enorm sympati for Magnus. Han, Frode og jeg er blitt fantastisk gode venner etter Farmen. Vi kommer til å holde kontakten i all fremtid.

Kan du avsløre noen hemmeligheter fra Farmen?

– Vi slaktet en hjort mens vi ventet på gjestebudet. Mentor etterlyste noen indrefileter etter slaktingen, og jeg må innrømme at de ble stekt på et bål en aften ved sjøen. Vi koste oss også med en plate sjokolade vi fikk av noen inntrengere.

Diskuterer med fangene

Hva tenker du om det å være politi og så bli kjent for noe helt annet?

— Etter at vi var ferdige med Farmen den 12. oktober, har arbeidsdagene blitt noe endret. Jeg får spørsmål og kommentarer fra folk overalt. Til og med dem jeg pågriper i jobben som politimann. Det har hendt at jeg har diskutert Farmen med fangene under fangetransportene.

Har tiden i Farmen endret ditt syn på livet?

— Ja, det har det. Jeg er blitt flinkere til å se hvor godt jeg har det. Folk klager på alt, og er generelt bortskjemte. Vi vet ikke hvor heldige vi er i dag. Bare det å ha muligheten til gå på butikken og kjøpe brød og makaroni, er stort, mener Morten Heggdal.