HAUGESUND: — Skipet ble slept av grunn av tre slepebåter rett etter klokka sju. I halv åtte tiden lå skipet fortøyd ved Garpaskjærskaien, sier redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS)

Tre slepebåter ledet det tidligere hurtigruteskipet til kai. Det er fortsatt ikke kjent hvilke skader skipet har fått.

— Den har nok fått skader, men ingenting tilsier noen form for lekkasjer, sier Sunde til Aftenbladet.

Mellom klokken 02 og 03 ble det også gjort et forsøk på å få slept av båten med to fartøy. Det lyktes ikke.

— I løpet av natta har flere slepefartøy kommet til stedet, men de venter fortsatt på ett til. Det er en stor båt, og operasjonen kan ta tid, sa redningslederJohan Mannsåker rundt 06.30 tirsdag morgen.

Ingen av de 21 personene om bord ble evakuert av båten i natt. Alle om bord er ansatte på båten.

— De fikk alle tilbud om å bli hentet inn i natt, sier Mannsåker.

- Står godt på land

Han opplyser videre at været i området har vært bra i natt, men at vinden kan bli kraftigere utover tirsdagen.

— Det er 21 personer om bord, vi har foreløpig ikke fått noe melding om vanninntrenging i båten. De første meldingene gikk ut på at skipet sto og vippet, men nå ser situasjonen bedre ut, med at skipet står godt på land, sa redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen til Aftenbladet litt etter midnatt natt til tirsdag.

Redningsskøyta RS «Bergen kreds» fikk ikke slept Nordstjernen av grunn.

— Det er korrekt, nå skal i stedet slepefartøyet «Mega Mammut» prøve å få skipet av grunn, sa redningsleder Cecilie Øversveen til Aftenbladet ved 00.15-tiden tirsdag.

— Ved 01-tiden skal også kystvaktskipet «Ålesund» være på plass for å bistå, sier Øversveen.

- Hvor lenge vil operasjonen vare?

— Det er vanskelig å si, men skipet skal ifølge rapportene stå gansk godt på grunn. Det kommer høyvann ved 06-tiden tirsdag morgen, sier redningslederen.

Det meldes om sterk vind i området.

- Bra kontroll

— Situasjonen virker å være under bra kontroll, men nå har vi nok med ressurser på stedet til å bistå hvis ting skulle utvikle seg i dramatisk retning, sier Mannsåker.

Mannsåker sier at han ikke vet hvor skipet var på vei, men at det blant annet brukes til navigasjonstrening.

Grunnstøtingen skjedde vest for Tonjer fyr, ved innseilingen til Karmsundet i den nordre enden.

Meldingen om grunnstøtingen kom like etter klokken 22. ## Fast hurtigrute

«Nordstjernen» gikk i fast rotasjon i hurtigruten fra 1956 til 2002, bare avbrutt av verkstedopphold. Hun ble tatt ut av ordinær hurtigrutetrafikk i 2002, men har gått som erstatningskip i vinterhalvåret siden 2005/2006. I sommerhalvåret har skipet gått i cruisetrafikk ved Svalbard.

24. februar 2006 kunne hun feire 50-års jubileum som hurtigruteskip. Hun hadde da seilt en distanse som tilsvarer 150 ganger rundt ekvator.MS «Nordstjernen» var det eldste skipet i ordinær hurtigrutetrafikk inntil siste anløp i Bergen 22. mars 2012. I november 2012 ble skipet solgt til Indre Nordhordland Dampbåtlag, en veteranbåtforening.Riksantikvaren har erklært midlertidig fredning av båten i påvente av endelig fredning som kulturminne.