KRISTIANSAND/ÅLBÆK: — Hverken politiet eller aksjonsstyrken har tilgang på båter. Og så er det slik at man får hjelp fra forsvaret i form av frømandskorpset (en spesialstyrke i den danske marinen), forteller Kirstein Dyrman til nyhetsbyrået Ritzau.

Kirsten Dyrmand jobber i Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som er den danske utgaven av den norske spesialenheten for politisaker.

En spesialtrent politimann fra den såkalte PETs aksjonsstyrke ble skutt og skadet under aksjonen i Ålbæk havn søndag kveld. I tillegg ble en 49 år gammel nordmann drept med fire skudd mot hodet og brystet. En 27 år gammel nordmann ble skadet og er innlagt på sykehus.

Ifølge Ritzau skal elitesoldatene fra frømandskorpset avhøres etter gårsdagens skyteepisode.

— Det er slik at det har vært betjenter fra Nordjyllands politi, fra aksjonsstyrket og frømænd til stede. Vi har nå en oversikt over dem som skal avhøres, sier Kirstein Dyrman.

49-åring fra Arendal skutt og drept

En 49 år gammel man fra Arendal ble skutt og drept etter å ha løsnet skudd mot politiet.

49-åringen fra Arendal skal ha skutt en politimann to ganger før han selv ble truffet av fire skudd og omkom momentant.

— En person kom seilende inn i havnen i Ålbæk i en motorbåt. På havna sto det to personer og ventet. Vi har fått opplyst at personen i motorbåten avgir skudd mot en polititjenestemann, som ble truffet to ganger i lysken, sier Dyrmand til Fædrelandsvennen.

Politimannen skal ikke være alvorlig skadet.

I denne båten forsøkte nordmennene å rømme fra dansk politi. Foto: Scanpix

49-åringen fra Arendal ble skutt og drept da dansk politi gjernnomførte en aksjon mot tre mistenkte narkotikasmuglere fra Norge. Aksjonen skal ha vært et resultat av et lengre etterforskningsarbeid hvor både norsk og dansk politi har vært involvert.— Vi fikk en henvendelse fra norsk politi i 2012 om at det kunne være at det på et tidspunkt skulle avhentes hasj i Ålbæk. Ettersom vi ikke visste helt når, så har vi lagt en plan, og vi har samarbeidet med norsk politi. Siden vi fikk et forvarsel, så var dette en planlagt aksjon, bekrefter sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nordjyllands politi.

Det var det danske politiets spesialstyrke, aksjonsstyrken, som slo til mot de mistenkte smuglerne sammen med tjenestemenn fra politiet i Nord-Jylland. Aksjonsstyrken tilsvarer den norske beredskapstroppen (Delta). Ifølge Hilborg gjorde politet et beslag på rundt 250 kilo hasj.

— Vi visste ikke hvor mye narkotika det dreide seg om på forhånd, men det viste seg å være rundt 250 kilo hasj. Hvordan den ble fraktet dit, vet vi ikke ennå. Det etterforskes nå, sier Hilborg.

Ifølge sjefpolitiinspektør Hilborg var det den drepte 49-åringen som kom sjøveien til Danmark. De to andre som er pågrepet i saken skal ha kommet kjørende i bil til kaien.

Truffet av fire skudd

— Gjerningsmennene stakk av i en hurtiggående båt. Politiets aksjonsstyrke fulgte så etter i egen båt, opplyser Hilborg.

Under flukten, løsnet 49-åringen skudd mot politiet. Politiet skal så ha skutt tilbake.

- Mannen ble rammet med fire skudd i hodet og brystet og avgikk umiddelbart med døden, sier Kirsten Dyrmand, i Den Uafhængige Politiklagemyndighed .

Politiet har beslaglagt et våpen i båten som arendalitten kjørte. Dette skal være et kraftig håndvåpen, opplyser Hilborg.

I tillegg til å ha beslaglagt rundt 250 kilo hasj, skal det også være beslagtlagt tre biler. En av disse er registrert på et bilutleiefirma i Drammen.

Politioverbetjent Leif Vagle, leder for avsnittet for organisert kriminalitet ved Agder politidistrikt, bekrefter overfor Fædrelandsvennen at politiet i Agder har samarbeidet med dansk politi om saken.

To pågrepet

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til er den avdøde 49-åringen fra Arendal. Det samme er en av de to som ventet på brygga, mens den tredje skal være fra Østlandet. Begge ble pågrepet. Ifølge dansk politi vil de bli fremstilt for varetektsfengsling i løpet av dagen.

— En av de to ble såret av politiet, men ikke alvorlig. Han er avhørt, sier Dyrmand.

49-åringen er tidligere dømt i Norge. I 2011 ble han dømt til 60 dagers fengsel i Aust-Agder tingrett, for trusler mot en annen person og to polititjenestemenn.

Dyrmand kan ikke svare på hvor båten kom fra før den ankom havna i Ålbæk.

Ettersom aksjonen fikk et dødelig utfall blir saken etterforsket av Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

— Vår oppgave er å kartlegge omstendighetene rundt det som førte til dette tragiske dødsfallet. Det foregår samtidig en parallell etterforskning av narkotikasaken, som gjøres av politiet i Nord-Jylland, sier Dyrmand.

Pårørende ikke varslet

Etterforskningen av narkotikasaken ledes av Verner Holm i politiet i Nord-Jylland. Holm ønsker ikke å uttale seg om saken til Fædrelandsvennen.

Politiet har ennå ingen sikker identitet på den omkomne eller de to andre nordmennene.

— Vi får tilsendt fingeravtrykk fra Norge for å få bekreftet identiteten. Siden vi ikke har sikker identitet er heller ikke pårørende varslet. Dette vil vi selvfølgelig prøve å få gjort fortest mulig, sier Dyrmand.

Ifølge Claus Hilborg, sjefpolitiinspektør ved Nordjyllands politi, etterforsker de nå om det er andre involverte i saken.

— Vi undersøker om det er noen andre mistenkte, men det var kun disse tre til stede som ble anholdt, påpeker han.