Kong Harald, forsvarsminister Espen Barth Eide, Forsvarssjef, Harald Sunde, Generalinspektør for luftforsvaret, Christian Hannestad, den svenske hærsjefen, Berndt Grundevik under minnestunden på Evenes flystasjon søndag. Foto: Scanpix

EVENES/OSLO: Flaggene vaier på halv stang på utenfor flyhangaren på Evenes flystasjon, der minnemarkeringen for de fem som omkom i Hercules-ulykken startet klokken 13. Inne i hangaren står fografier av de fem omkomne på et bord med hvit duk, skriverAftenposten.no.

Kongen, forsvarssjefen, forsvarsministeren og omtrent 30 medlemmer av 335-skvadronen er blant de som er tilstede. Fra Sverige kommer generalinspektør for Hæren, Berndt Grundevik. Det er flere hundre tilstede på markeringen.

— Alle er påvirket av ulykken

Tre minutter på ett ankom gjestene. Kongen signerte minneprotokollen. Det var helt stille i hangaren, utenom lyden fra en vifte. En solist fra Forsvarets musikk i Harstad fremførte Stings Fields of gold .— Det er med stor sorg vi er samlet her i dag, sier sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Haakon Bruun-Hanssen.

- Vi hadde alle håpet om å finne de savnede i god behold. I løpet av dagen ble det klart at ingen hadde overlevd, sa Bruun-Hanssen.

— Dette er en liten enhet, der alle er nære venner. De er alle påvirket av ulykken. Samtidig vet vi at det største tapet og den største sorgen, er hos den nærmeste familien, sa Bruun-Hanssen, og takket de norske og svenske letemannskapene.

- De risikerte sine egne liv for å finne norske soldater.

Deretter gikk alle opp i rett, mens Bruun-Hanssen tente et lys for de savnede og leste opp navnene til de omkomne, etterfulgt av ett minutts stillhet.

— Vi minnes våre kamerater, sa Bruun-Hanssen.

- I dag vaier det norske flagget på halv stang

Feltpresten ved Forsvarets operative hovedkvarter, holdt en tale for de omkomne.— I går kveld sto vi overfor en markant endring. Søk etter overlevende ble endret til søk etter omkomne. Og i dag vaier det norske flagget på halv stang.

— Våre tanker går til den nærmeste familien, som har tatt det største tapet, sa feltpresten.

- Hele det norske folk er berørt av denne tragiske hendelsen. Også våre nærmeste naboer har merket seg denne hendelsen, og lider med oss, sa feltpresten.

Samtidig som markeringen på Evenes flystasjon holdes for de omkomne klokken 13, vil deltakerne i den svenske leteaksjonen holde ett minutts stillhet. Feltpresten snakket på telefon med letemannskapene som fant noen av de omkomne.— Hvordan skal vi markere dette? spurte de, ifølge feltpresten.

Letemannskapene valgte å følge med som æresvakt under transporten til sykehuset.

— Våre ord blir fattige i møte med det ufattelige, sier feltpresten, og siterer et klagerop fra bibelen i Jobs bok, 30. kapittel.

Forsvarets musikk i Harstad fremførte Tears in Heaven av Eric Clapton, i tillegg til et annet musikkstykke.

Kongen forlater hangaren

Sjefen for 137 luftving eskorterte Kongen ut av hangaren, mens alle gikk opp i rett. Deretter ble minneseremonien avsluttet. Svært bevegede soldater sto igjen.