Fanger i nordkoreanske fangeleirer sulter, tortureres og beskriver «unevnelige overgrep» som kan sammenlignes med nazistenes overgrep under andre verdenskrig, sa FN-etterforskere denne uken.

Bevisene i rapporten deres, som nordkoreanerne raskt avviste, viser et urovekkende mønster av menneskerettighetsbrudd, sa Michael Kirby, som leder den uavhengige granskingen, ifølge Reuters.

En nordkoreansk kvinne vitnet om at hun så at en annen kvinnelig fange ble tvunget til å drukne sin egen baby i en bøtte.

Et annet nordkoreansk vitne fortalte at han hadde blitt tvunget til å brenne likene etter fanger som hadde sultet ihjel og spre asken ut over en åkrene i nærheten.

Kidnappet japanere

FN opprettet etterforskningsgruppen i mars i år, på initiativ fra Japan, Sør-Korea og vestlige land. Hensikten er å forberede en mulig sak for den internasjonale straffedomstolen.

Nordkoreanske myndigheter har erkjent at nordkoreanerne i 1977 kidnappet 13 japanere og tok dem med til Nord-Korea. Hensikten var at japanerne skulle hjelpe dem med

å trene opp spioner. Nord-Korea har erkjent at 8 av de 13 nå er døde.

Kirby sa den foreløpige rapporten baserte seg på vitnesbyrd fra dusinvis av nordkoreanere som har rømt landet. Flere av dem er tidligere politiske fanger.

— Dere vil bli rystet

Opplysningene er blitt supplert med satellittbilder av arbeidsleirene, la han til. Etterforskningsgruppen fikk ikke lov til å besøke Nord-Korea.

— Jeg tror dere vil bli rystet over det vi beskriver, på samme måte som general Eisenhower og andre reagerte da de fant leirene etter krigen i Europa, sa Kirby på en pressekonferanse i Geneve på tirsdag.

— Kommisjonen hørte vitnesbyrd fra overlevende fra fangeleirene som fortalte om en barndom fylt med sult og unevnelige forbrytelser, sa han til FNs menneskerettighetsråd.

Noen ble straffet for det slektninger i tidligere generasjoner hadde gjort. Rapporten går ikke inn på hva slags straffeforfølgelse som kan bli aktuell. Nord-Korea er ikke medlem av Den internasjonale straffedomstolen, men FNs sikkerhetsråd kan be domstolen om å etterforske saker også i land som ikke har knyttet seg til domstolen.

- Politisk komplott

Den nordkoreanske diplomaten Kim Yong Ho avviste rapporten som en «politisk komplott» mot regimet i Nord-Korea.

Under debatten i Menneskerettighetsrådet ble Nord-Korea forsvart av Kina, Hviterussland og Syria.

Navi Pillay, FNs høykommisær for menneskerettigheter sa i januar i år at Nord-Korea har 200.000 politiske fanger.

Færre leirer

Kirby mente tirsdag at antallet fanger kan ha blitt redusert til 100.000, men han sa han ikke visste hvorfor antallet var blitt redusert eller hva som hadde skjedd med dem som ikke lenger satt fengslet.

— Det ser ut til å ha blitt færre leirer. Det kan ha blitt færre fanger. Men akkurat hvorfor dette har skjedd, er uklart, sa han.