KRISTIANSAND: I Oslo måtte 140 russ i helgen ha legebehandling etter at mer enn 10.000 russ hadde festet i 48 timer i området ved Tryvann. Ifølge Aftenposten ble det et voldsomt fylleslag natt til lørdag, da AMK måtte sende ambulanse hele 17 ganger.

Det første store russetreffet på Sørlandet finner sted natt til 1. mai. Vanligvis har den tradisjonelle feiringen skjedd på Odderøya i Kristiansand, men dette året er det endringer i planene.

Hemmelig i sør

Hvor russen i sør skal feste natt til 1. mai er fortsatt hemmelig. Det er russepresident Preben Aas i Kristiansand svært fornøyd med.

Russepresident Preben Aas i Kristiansand er fornøyd med at stedet fortsatt er hemmelig. Foto: Lars Hollerud

Russen samles ved Sørlandet travbane i Sørlandsparken klokka 16 mandag ettermiddag. Deretter bærer det av sted på såkalt "blåtur", hvor man etter et rebusbilløp skal ende opp langt fra allfarvei.— Det er helt utrolig, vi har klart å holde det hemmelig. Men det er langt fra Kristiansand, og langt fra by, lover Aas.

Outsourcet fest

Derimot skal det ikke være langt fra helsekyndig personale, ifølge Aas. For det er ikke russen selv som arrangerer festene sine. Russen har betalt 1500 kroner hver for Russepasset, som inneholder seks store arrangementer. Det to år gamle selskapet Youth Event Marketing AS står bak Russepasset.

— De har sikkerhetsvakter og helsepersonell til stede, sier Aas.

Festen i kveld arrangeres i samarbeid med Rogaland-selskapet Eventi.

Det kan jo være et hint om hvor man skal være.

— Det er lagt opp til å ta med telt og sovepose, men de fleste pleier vel å sovne litt rundtforbi, sier Aas.

Norsk folkehjelp

Daglig leder Rasmus Noraas Bendvold i Youth Event Marketing sier samarbeid med Norsk folkehjelp sørger for nødvendig helsepleie.

— Vi har med oss Norsk folkehjelp, biler som følger russebilene under rebusen, egen politipost under rebusen, to ambulanser med fagkyndig personell, utdannede vektere med førstehjelpskurs og totalt mellom 140-150 mennesker som er med for å sikre et godt og sikkert arrangement, sier Noraas Bendvold.