Det er Norwegians advokatfirma i Sverige, Moll Wendén, som har innlevert klagen mot Eriksson. Den omfatter seks punkter som Norwegian-advokat Stefan Wendén vil ha Sveriges Advokatsamfund til å vurdere om er i strid med god advokatskikk.

Eriksson blir anklaget for å drive noe som ligner en "skandialiserings-kampanje" mot Norwegian og for å rette alvorlige anklager mot det norske selskapet, heter det i klagen som Aftenposten kjenner innholdet i.

Les også:

Første sak i gang

Mandag behandlet svensk tingrett det første av i alt 12 pilotsøksmål mot Norwegian. Flyadvokat Stephan Eriksson har fremmet sakene og krever 2400 euro i erstatning for fire svenske passasjer som ble 16 timer forsinket på en flyvning fra Stockholm til Bangkok i vinter. Kravet er i henhold til EUs regler for kompensasjon i luftfarten.

Saken ble ikke forlikt i den forberedende behandlingen mandag, derfor er det berammet hovedforhandlinger i tingretten den 12. februar.

Norwegian har avvist kompensasjon og henvist til at forsinkelsen skyldtes tekniske problemer utenfor flyselskapets kontroll. Dermed, mener det norske selskapet, bortfaller grunnlaget for ethvert økonomisk krav. Saken havnet mandag i Attunda Tingrätt fordi advokat Stephan Eriksson mener begrunnelsen for å nekte erstatning ikke holder. Dette er en likelydende påstand også i de 11 andre sakene som han vil reise mot Norwegian.

Les også:

Uventet vending

Så viser det seg at saken har tatt en helt uventet vending:

Nå har Norwegians advokatfirma Moll Wendén sendt et seks sider langt brev til Sveriges Advokatsamfund (parallell til Advokatforeningen i Norge, red. anm.) der de melder inn det man mener kan være flere etiske brudd.

Blant de forhold som trekkes frem er at Eriksson hevdes å være deleier i firmaet Travelright som har spesialisert seg på å fremme erstatningskrav mot flyselskaper på bakgrunn av forsinkelser eller kanselleringer.

Det er en dobbeltrolle å ha økonomiske interesser i et firma man samtidig har som oppdragsgiver, fremholdes det i anmeldelsen.

Les også:

— Skandalisering

Stephan Wendén.

Dessuten anklages Eriksson for en systematisk skandalisering av Norwegian ut fra uttalelser han har kommet med til aviser og TV forut for rettssaken. Man trekker bl.a. frem at Eriksson i avisen Svenska Dagbladet skal ha sammenlignet det norske selskapet med "skurker og banditter" og i avisen Dagens Industri anklaget selskapet for at det ikke "følger vanlige lover og regler".Det heter forvørig i anmeldelsen at det er mistanke om at Eriksson har kommet med kraftige utfall mot Norwegian i den hensikt å få Norwegian til å gå med på et for Travelrights Services og ham selv lønnsomme forlik, siden firmaet tar 30 prosent provisjon av erstatningssummen flypasassjerene måtte få.

Advokat Stefan Wendén i firmaet Moll Wenden, vil ikke kommentere innholdet i brevet ytterligere overfor Aftenposten.

Les også:

Avviser alle anklager

Advokat Stephan Eriksson selv avviser alle anklager, og hevder at han ikke har eierinteressert i selskapet Travelrights, men hjalp til med å starte firmaet.

— Et vanlig oppdrag for en advokat, siier han.

Han sier at han heller aldri har omtalt Norwegian som "skurker og banditter", og heller ikke påstått at selskapet ikke følger lover og regler.

-Jeg mener selskapet ikke følger EU-reglene om kompensasjon ved forsinkelser og kanselleringer. Det er jo det disse søksmålene handler om, sier Eriksson til Aftenposten.

Han sier at han blir forbauset over at Norwegian nå retter anklagene mot ham som advokat.

— I stedet for å gå inn i saken og dens bakgrunn, går de løs på meg. Man kan jo bare lure på hvorfor. Er det for å flytte oppmerksomheten vekk fra spørsmålet om erstatninger? spør Eriksson som sier han tar anmeldelsen med stor ro.

— Nå konsentrerer jeg med om å føre erstatningssakene mot Norwegian i februar, sier han.