Allerede som treåring startet Thor Hushovd "karrieren" som syklist, hjemme i Grimstad. Nå hylles han av hele sykkel-Norge. Foto: Odd Inge Aas, PRIVAT

— Ingen har vært i nærheten av å bety så mye fornorsk sykkelsport som Thor Hushovd. Det er heller ingen norsk idrettsutøver somhar betydd så mye for sin idrett som det Thor har, hevder sykkelpresidentHarald Tiedemann Hansen.

— En epoke ikke bare i norsk sykkelsport, men også i norsk idrett er over. Thor legger opp som den beste norske sykkelrytteren gjennom tidene. Han klarte det alle norske sykkelryttere drømmer om ved å bli verdensmester i profesjonell landeveissykling, sier NRK-journalist og tidligere proff-syklist Dag Erik Pedersen til Fædrelandsvennen.

- Ingen har betydd så mye

Fredag annonserte Thor Hushovd at han legger opp som toppsyklist etter VM. Grimstad-mannen har gjennom de siste tiåret vært en markant skikkelse i sykkelverden.

— Vi må takke han for alt han har betydd for norsk sykkelsport og all den interessen han har skapt med sine prestasjoner, sier Pedersen, og beskriver VM-gullet i Australia som hans største Hushovd-minne.

Hushovd ble verdensmester i 2010, har vunnet den grønne poengtrøya i Tour de France to ganger, og har ti etappeseiere i samme ritt.

— Det er vemodig at den største og viktigste epoken i norsk sykkelhistorie er over. Ingen har betydd så mye som norsk sykkel for Thor Hushovd, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til Fædrelandsvennen.

- Sykkelsporten har mistet et ikon

Han sier han har vært forberedt et par dager på at denne nyheten skulle spreke. Han sier Thor Hushovd har betydd mye for mange, ikke bare i Norge.

— Thor er en storhet i hele sykkelverden, og har betydd mye for mange. Sykkelsporten har mistet et ikon, en bastion, sier Tiedemann Hansen.

Gabriel Rasch ble tatt inn i proffsirkuset av Thor Hushovd i Credit Agricole tidlig på 2000-tallet. Han sier han ikke ville vært den syklisten han har blitt uten Thor Hushovd.

— Jeg tror sykkelverden vil huske Thor som en syklist med klasse. Han var aldri mislikt av noen i feltet. Det er mange syklister som er gode, men få som har den klassen Thor har vist, sier Rasch til Fædrelandsvennen.

- Bør norsk sykkelsport benytte seg av Hushovds kompetanse?

- Eneste som kan stable et norsk pro-tour lag på beina

— Han er vel den eneste nordmann, tror jeg, som kan stable et norsk pro-tour lag på beina. Men det koster krefter, og spørsmålet er jo hva Thor selv vil, sier «gabba».

TV2s sykkelekspert, og tidligere syklist, Mads Kaggestad, sier det er en vemodig dag for norsk sykkel.

— En æra er over. Det er en trist og vemodig dag. Thor har betydd enormt mye for norsk sykkelsport, og har vært et forbilde for min generasjon og mange andre unge sykleutøvere, sier Kaggestad til Fædrelandsvennen.

- Høyt respektert

Sky-rytter, Edvald Boasson Hagen forteller at kontakten hansmed Thor Hushovd har vært med på å løfte hans egen karriere fremover.

— Thor er en stor rytter og har betydd mye for meg. Han harvært med på å pushe meg til å bli bedre, sier Boasson Hagen tilFædrelandsvennen.

Sykkelekspert og mangeårig TV2-kommentator, Johan Kaggestadmener Thor Hushovds resultater er årsaken til norsk sykkelsports enormeutvikling de siste årene.

— Thor er den syklisten som har betydd mest for utviklingen avnorsk sykkelsport i form av oppslutning og resultater. Han har vært norsksykkelsports ansikt utad og er høyt respektert internasjonalt for sineresultater og væremåte, sier Kaggestad, og fortsetter:

— Thorvar eneren og banebryteren som med sine resultater til dels også sammen medKurt Asle Arvesen skapte interessen for sykkel her til lands. Det var påbakgrunn av Thor sine resultater at TV2 tok sjansen på å begynne å sende Tourde France, sier Kaggestad til Fædrelandsvennen.

Hvilken arv etterlater Hushovd seg?

— Interessenrundt sykkel nå er enorm. Det er flere som deltar på NM i sykkel nå enn det erpå ski-NM. For 15 år siden var sjansen for at noe sånt skulle skje utopi, sierKaggestad.

- Fornuftig og gjennomtenkt valg

Atle Kvålsvoll, som har vært Hushovds trener de siste elleveårene forstår BMC-rytterens avgjørelse.

— Det er det riktige valget sett ut i fra at han har slitt, ogikke er på det nivået han ønsker og skal være på. Det er et fornuftig og godtgjennomtenkt valg, selv om det er vemodig og trist at han gir seg, sier Kvålsvoll.

Trønderen møtte Hushovd for første gang tilbake i 1996, oghar vært en viktig bidragsyter til Hushovds suksess.

— Vi har sammen fått testet vår treningsfilosofi, som har værtgod nok til å gjøre han best i verden, sier Kvålsvoll.