— Vi mottar fortsatt nye omgjøringsanmodninger hvor det henvises til ordningen, sier avdelingsdirektør Marianne Jakobsen i UNE til VG.

Ordningen innebærer at asylbarn som har vært mer enn tre år i landet, skal få opphold i Norge hvis de oppfyller visse krav. Disse kravene går blant annet ut på at de kommer fra et land som Norge har returavtale med og at denne returavtalen trådde i kraft etter at asylsøknaden ble levert. De må også ha samarbeidet om å avklare sin identitet.

Blant dem som har søkt, er tolv år gamle Yalda som bor i Tromsø. Hennes sak har fått stor oppmerksomhet i mediene. Hun kom til Norge allerede i 2005. Ifølge familiens advokat Arild Humlen har de fått beskjed om at søknaden vil bli avgjort i løpet av denne uken.

Om to uker skal familien møte i lagmannsretten etter at UNE anket en avgjørelse fra tingretten som ga familien medhold i at avslaget om opphold var ugyldig. Humlen håper at hvis UNE gir et positivt svar på amnestisøknaden, vil familien slippe å møte i retten nok en gang.

UNE har hittil bare fattet vedtak i noen få saker, men Jakobsen bekrefter at målet er å bli ferdig med alle i løpet av høsten. (©NTB)