Varaordfører i iveland, Sig Tove Aasen, har skiftet mening hvert femte minutt i det siste, men gkk inn for å utrede sammenslåing med Vennesla.

— Jeg tror jeg har skiftet mening hvert femte minutt etter at Vennesla sa nei. Vi i Ap tenkte på å si ja til å forhandle om storkommune, men ikke nå lenger, sa Aps varaordfører, Sig Tove Aasen, i Iveland formannskap tirsdag.Sp, Venstre og Ap dannet flertall på fire for å droppe videre forhandlinger om storkommune. Flertallet vil gå videre etter to løp: De vil utrede sammenslåing med Vennesla og utrede muligheten for å fortsette alene.

- Tragisk

— Dette er tragisk og beklagelig. Hvorfor skal Vennesla diktere oss? Ordfører Mykjåland har selv uttalt at hun heller vil være utkant i Kristiansand enn i Vennesla, sa Høyres May Britt Topland.

  • Dette er tragisk og beklagelig. Hvorfor skal Vennesla diktere oss?

-Tragisk at vi sier nei tl storkommune, mente Frps Lars Arnfinn Flatelid og Høyres May Britt Topland.

Topland og Frps Lars Arnfinn Flatelid ble alene om å kjempe for storkommune-utredning.

— Vedtakene i bystyret i Kristiansand influerer mer på mitt liv enn kommunestyret i Iveland noen gang vil greie.

— Vedtakene i bystyret i Kristiansand influerer mer på mitt liv enn kommunestyret i Iveland noen gang vil greie. Vi er ett bo- og arbeidsmarked. Ungdommen flytter ut og studerer. Skal vi greie å hevde Iveland, må vi inn i større enheter, sa Flatelid, mens Sps Tellef Honnemyr som jobber og bor i Iveland ikke kunne skjønne hvorfor folk drar til byen for noe som helst.

— Ungdommen må kjøre til kino i Kristiansand uansett kommunegrenser. Jeg er redd kompetansen ikke vil rekke opp til oss, men at ting flyttes. Jeg frykter sentraliseringen, svarte Sig Tove Aasen, som er skremt over utviklingen i Sverige og Danmark.

Ikke uten Vennesla

Ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp):

— Å forhandle med stor-Kristiansand uten Vennesla, har ingenting for seg. Vi var innstilt på å gjøre det, men Vennesla har skapt en helt ny situasjon, sa Mykjåland, som samtidig mener det er viktig å gå videre med Vennesla.

  • Å forhandle med stor-Kristiansand uten Vennesla, har ingenting for seg.

KrFs Odd Ivar Aasen

— Vi må også se muligheten for å fortsette alene, som vi har vært enige om. Men vi er 1300 innbyggere, vi risikerer å miste småkommunetillegget og vi er avhengige av samarbeid. Derfor må vi se på en sammenslåing med Vennesla, sa hun.- Vi tenker så forskjellig. Jeg mener jo det er mye viktigere å gå videre med storkommune nå som Vennesla har sagt nei, sa Topland fra Høyre.

KrFs Odd Ivar Aasen ville stoppe opp hele arbeidet med ny kommunereform. Han vil verken forhandle med Knutepunkt Sørlandet eller Vennesla, men heller søke å finne ut om Iveland kan greie seg selv.

— Så kan vi ta opp saken igjen om et år eller to. Jeg sier ikke stopp til noe, men vente, sa han, men fikk kraftig motbør av de andre seks i formannskapet.

Aasen mener også at Vennesla nærmest ser på Iveland som et problem, og at venndølene oppfører seg slik som de selv kritiserer kristiansanderne før.

Sov dårlig

Venstres Odd Håvard Dahle:

— Som Sig Tove endrer jeg mening hvert femte minutt, og som Bransdal i Vennesla har jeg sovet dårlig i det siste. Men den som ikke vil endre seg, den stivner og dør. KrFs linje er jeg mot, sa han og støttet Ap og Sps holdning om å utrede sammenslåing med Vennesla

Rådmann Sten Reisænen beklager at Vennesla sa nei, for han mener det har svekket mulighetene til å skape en best mulig kommunestruktur for fremtiden.

— Iveland vil alltid bestå som plass, men vi må vite at vi har mulighet for å utvikle oss oppsummerte, ordfører Mykjåland.

  • Den som ikke vil endre seg, den stivner og dør.