KRISTIANSAND: — Vi har alltid hatt svart arbeid, trygdesvindel og momsunndragelse i samfunnet. De siste årene har kriminaliteten blitt grovere, mer sammensatt og mer profesjonelt uført, sier Thor Kleppen Sættem (H), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.

Torsdag var han på besøk i Kristiansand, der han foretok den offisielle åpningen av et tverretatlig senter hvor arbeidslivskriminalitet skal bekjempes.

I Arbeidstilsynets lokaler skal et team bestående av representanter fra etater som Arbeidstilsynet, Nav, Agder politidistrikt, Skatt sør og kemneren samarbeide for å avdekke kriminalitet i Agder.

Kriminelle i flere bransjer

Marianne Pedersen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet Sør-Norge, forteller at samarbeidet startet opp allerede i januar.

Marianne Pedersen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet Sør-Norge. Foto: Tormod Flem Vegge

— Teamet jobber sammen to dager i uka. Informasjonsinnhenting og deling av informasjon står sentralt i arbeidet. Vi planlegger nå å gjennomføre felles aksjoner, og det vurderes hvilke bransjer som er mest aktuelle å aksjonere mot. Det har vært mye fokus på kriminalitet i bygg- og anleggsbransjen, men vi ser også at det foregår kriminalitet i blant annet bilpleiebransjen, serveringsbransjen og flere andre bransjer, forteller hun.

- Vold og trusler

Statssekretær Thor Kleppen Sættem sier at kriminelle i arbeidslivet ofte utøver kriminalitet på flere plan samtidig.

Thor Kleppen Sættem (H) (helt til høyre), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, holder en appell i forbindelse med åpningen det nye senteret. Fra venstre: Karl Olav Valen, avdelingsdirektør ved avdeling for kontroll og rettsanvendelse i Skatt sør, Jens Erik Holmås, leder for skattekrimavdelingen i Skatt sør, og Magnus Andreassen, forvaltningssjef ved Agder politidistrikt. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det drives blant annet med bruk av ulovlig arbeidskraft samtidig som Nav svindles. Det foregår en rekke kriminelle handlinger parallelt. Det er en røffhet i disse miljøene hvor voldsbruk og trusler sitter løst. Det er en naturlig utvikling at aktiviteten rettet mot disse miljøene økes og profesjonaliseres.

— Arbeidet vårt har i bunn og grunn som formål å sikre at seriøse bedrifter skal overleve i møte med «kjeltringene», slik at vi beholder et ryddig arbeidsliv, sikrer skatte- og momsinntekter og unngår misbruk av velferdssystemet, poengterer statssekretæren.

- Kan reagere raskere

Harald Furre (H), ordfører i Kristiansand, poengterer at aktører i arbeidslivet i hans egen by ikke alltid beveger seg «på den rette siden av lovens strek».

Harald Furre (H), ordfører i Kristiansand kommune. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi har nå en by som er stor nok til å inneha robuste fagmiljøer som kan bekjempe dette, sier Furre.

- Fører til konkurransevridning

Jens Erik Holmås, leder for skattekrimavdelingen i Skatt sør, mener at det nye senteret vil bli et stort fortrinn i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

— Ulovlig arbeid fører til en konkurransevridning som rammer de seriøse aktørene i arbeidsmarkedet. Vi kan respondere raskere gjennom det tette samarbeidet mellom etatene, og dermed ramme de som organiserer ulovlig arbeid med større treffsikkerhet, sier Holmås.

Jens Erik Holmås, leder for skattekrimavdelingen i Skatt sør. Foto: Tormod Flem Vegge
Sverre Lindahl, direktør for Nav Kontroll. Foto: Tormod Flem Vegge

— Innbyggerne i Norge skal bidra med å finansiere velferdsordningene i landet. Finansieringen er basert på et velfungerende arbeidsliv. Arbeidskriminalitet er en trussel mot dette, fordi useriøse aktører undergraver og utkonkurrerer seriøse aktører i forbindelse med blant annet anbud, understreker Sverre Lindahl, direktør for Nav Kontroll.