KRISTIANSAND: Tom I. Olsen er blant dem som har gått ut av industrihallen til Oneco Maritime Services på Andøya i Kristiansand. Olsen har vært permittert i to og en halv måned.

Om fem måneder kan han få oppsigelsen, om ikke det blir mer å gjøre eller Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre får viljen sin.

— Viktig

— Nå må vi bruke handlefriheten vår til å endre permitteringsreglene. Ved å øke muligheten til å permittere fra 30 til 52 uker kan bedriftene få mer tid til å omstille seg og få inn nye oppdrag, sa Jonas Gahr Støre da han besøkte bedriften mandag ettermiddag. Bedriften produserer blant annet noen av verdens mest avanserte bølgekompenserende kraner til offshorebruk.

I likhet med stortingsrepresentant fra Ap i Vest-Agder Kari Henriksen mener også Støre at lengre permitteringstid kan hjelpe offshoreleverandørbedrifter. Ap-lederen sier at deres regjering økte fra 30 til 52 uker under finanskrisen i 2009. Da arbeidsledigheten sank igjen i 2012 reduserte de til 30 uker igjen. Siden har dagens Høyre- og Frp-regjering redusert mer før de gikk opp til 30 uker igjen.

— Vi mener at det nå er på tide å øke mer. Det finnes flere gode virkemidler, men dette er viktig nå, sier Støre.

Les også:

Høy ledighet

Tall fra Nav viser at arbeidsledigheten i Vest-Agder i januar var på 4,2 prosent. Det er 721 flere enn i desember, og en oppgang på 26 prosent fra samme tid i fjor. Ledigheten for Vest-Agder er 0,8 prosent høyere enn det nasjonale gjennomsnittet. Blant fylkene er ledigheten høyest i Rogaland med 4,9 prosent ledighet, deretter følger Aust-Agder med 4,7 prosent.

Tom I. Olsen er permittert fra Oneco. I mellomtiden jobber han 50 prosent som bilmekaniker. Økes den prosenten så mister han hele ledigheten fra Nav. Mandag fortalte han og andre arbeidere om sin situasjon for Arbeiderparti-lederen.

Olsen hadde jobbet litt over to år på Andøya da han ble permittert.

— Jeg ønsker å komme tilbake til Oneco. Men jeg vet ikke om det skjer. Jeg har ikke hørt noe, sier han.

- Tror du en regelendring for permitteringer ville hjulpet?

— Da hadde vi i hvert fall fått kjøpt noe tid, sier han.

Les også:

— Dobbeltsynd

Regionleder i Oneco Frank Iglebæk frykter at nedturen bransjen opplever nå vil gjøre at verdifull kompetanse forsvinner fra distriktet. I dag er halvparten av staben hans permittert. For ett år siden var det 130 som jobbet i industrihallen. Nå er det rundt 30. > For to år siden fikk vi nesten ikke tak i den kompetansen. Nå sender vi dem ut døra

— Jeg er redd mye kompetanse forsvinner, og at det blir vanskelig å få tak i den igjen. Det kan svekke hele bransjen betydelig, sa han til Støre.

Avdelingsleder Finn Arild Johannessen skyter inn:

— For to år siden fikk vi nesten ikke tak i den kompetansen. Nå sender vi dem ut døra, sier Johannessen.

Jonas Gahr Støre kjenner godt til leverandørindustrien på Sørlandet.

— Det er dette som er historien om det moderne Sørlandet, en bransje som har bygget seg opp til å bli verdensledende. Derfor er det dobbeltsynd om den skulle svekkes, sier han.