Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, sier til NRK at partiet ikke har råd til å betale det SSB forlanger og stiller spørsmål ved hvorfor prisen er satt så høyt at de ikke får tilgang til tallene.

For ti år siden utmerket innvandrere fra enkelte land seg uheldig på kriminalstatistikken. Personer med bakgrunn fra Irak, Iran, Afghanistan og Somalia var mer kriminelle enn innfødte nordmenn, mens personer fra land i Europa, samt Filippinene, Kina og Thailand var mindre kriminelle enn den innfødte befolkningen. Overrepresentasjonen var fortsatt til stede når tallene ble justert for alder, ifølge tall SSB publiserte i 2011. Frp ønsket seg oppdaterte tall og spurte i januar i år SSB om å få siste tilgjengelige statistikk. Men SSB sa nei og gjorde det klart at de ikke har planer om å utvide kriminalstatistikken til også å omfatte landbakgrunnen til kriminelle.

Nå har partiet fått beskjed om at de likevel kan få tallene de ønsker seg, men da må de punge ut.

— Dette kan ikke vi betale, sier Nesvik, som mener SSB har en plikt til å skaffe informasjon som er viktig for politikerne som skal meisle ut politikken på dette feltet. (©NTB)