Ofte hører jeg engasjerende historier om eldreomsorg. Noen ganger er det den eldre selv som forteller om en hverdag preget av redsel for å falle, eller bekymring for at man ikke klarer å komme seg i butikken når det er glatt. Ofte er det sønner og døtre som opplever at deres foreldre glemmer å skru av komfyren, at det er ukjent hjemmehjelp. Slikt gjør det vanskelig for eldre.En god prat med noen de kjenner, slippe å bli stelt av ukjente gang på gang. Tenk selv hvordan det ville føles. Og ikke minst så frustrerende når kommunen ikke klarer å tilby en sykehjemsplass, selv om behovet åpenbart er tilstede.

21 prosent over 67

Stadig færre personer i arbeid skal forsørge en stadig større gruppe mennesker som ikke er i arbeid. Vi står overfor en eldrebølge. I 2013 var13 prosent befolkningen over 67 år. Frem mot 2050 vil 21 prosent være eldre enn 67 år. Det er ingen tvil om at det er utfordrende.Samtidig går vi mot et generasjonsskifte. Fremtidens eldre kommer ikke til å stå med lua i hånda. Fremtidens eldre vil ha større krav, og det med rette.

Det er utvikling i alle ting rundt oss. Jeg tror fremtidens eldreomsorg vil se helt annerledes ut enn den vi har sett til nå. Mye vil foregå i hjemmene til den enkelte. De aller fleste vil bo hjemme så lenge det er mulig, og med moderne teknologi og den riktige hjelpen fra kommunen, kan denne tiden forlenges.For de som ikke lenger kan bo hjemme, er det absolutt nødvendig at kommunen kan tilby heldøgns pleie og omsorg.

Første skritt i den rette retning er å utrede en lovfestet rett til heldøgns pleie— og omsorg.Jeg er stolt av det er et av punktene i regjeringsplattformen til H/Frp-regjeringen, og at arbeidet med dette nå er i gang.

Kvaliteten på eldreomsorgen må ikke være avhengig av om en bor i en rik eller fattig kommune. Derfor er enda et viktig skritt Forsøksordningen med statlig finansiering av eldreomsorgen. Det har lenge vært en fanesakfor Fremskrittspartiet og utredes nå, som følge av regjeringsplattformen.

Moderne teknologi

Fremtidens eldreomsorg foregår allerede i hjemmene til den enkelte, og det vil det bli mer av.Moderne teknologi er et viktig supplement til de varme hendene.Lokaliseringsteknologi kan bidra til at personer med demens får bo hjemme.Andre eksempler på slik velferdsteknologi er dørsensor, som minner demente om ikke å gå ut om natten, automatisk nattlys eller komfyr som skrur seg av selv.Større valgfrihet og variasjon, med skreddersydde løsninger til den enkelte, vil bli vanligere.

Imange kommuner hvor Frp har fått gjennomslaghar manfritt brukervalg i hjemmetjenesten og hjemmesykepleien. Der får den enkelte selv velge. Det betyr størrevalgfrihetog mer variasjon i tilbudet. Ikke minst fører konkurransen til at alle må virkelig stå på for å få oppdrag fra deeldre. Eldre får være sjef i eget liv!

Nødvendige juridiske rammefaktorer må på plass. Forsøkene med en ny finansieringsordning vil gjøre omsorgen bedre. Et variert tilbud, kompetente ansatte, velferdsteknologi og frivillige organisasjoner er aller nødvendige for at vi skal gå i riktig retning. Med alt håp om at i fremtiden får vi høre færre fortvilende pårørende ogheller flere gode historier om en eldreomsorg vi alle kan være stolte av.

Viktigst er at de som har bygd landet vårt får den respekten og hjelpen som de trenger.