I flere måneder har alle som er opptatt av integrering ventet på den meldingen fra regjeringen som i dag legges fram. Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) har fått kjeft fra mange for sitt fokus på stadig nye innstramninger i asylpolitikken. Hennes svar har vært at hun vil fokusere for fullt også på integrering når meldingen om dette legges fram.

Integrering er et område som knapt kan overvurderes. Vi ser dessverre mange eksempler rundt om i Europa på hvilke konsekvenser det kan få når det går galt, det være seg i bydeler i Paris og Brussel eller i vårt naboland Sverige. NRK kan de siste dagene vist skremmende eksempler fra områder hvor det svenske politiet knapt tør gå.

Men det betyr ikke at problemene knyttet til integrering her hjemme må blåses opp. Politikerne som skal behandle meldingen fra regjeringen, bør også lese grundig en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå om det samme. Den slår fast at mye går bra på integreringsområdet. Sammenlignet med andre land ligger Norge på samme nivå eller høyere på en rekke indikatorer. Blant annet finnes det ikke like grelle eksempler på parallellsamfunn i Norge, og når det gjelder utdanning, inntekt og sysselsetting blant innvandrere, skårer Norge bedre enn mange andre europeiske land.

Dette siste er svært viktig . Jobb er en sentral faktor i praktisk integrering. Statistikken viser riktignok betydelige variasjoner mellom hvilke land innvandrerne kommer fra. Bare tre av ti somaliere er i inntektsgivende arbeid, mens i underkant av sju av ti nordmenn er det samme. Men flere andre innvandrergrupper ligger omtrent på samme nivå som nordmenn. Og enda viktigere: Barn av innvandrere har betydelig høyere yrkesdeltakelse enn sine foreldre. For eksempel er sysselsettingsgraden for innvandrere fra Asia totalt sett på 57 prosent. Men for norskfødte med foreldre fra Asia er sysselsettingen på 74 prosent. Blant innvandrere fra Afrika er sysselsettingen på 38 prosent, mens den er på 66 prosent hos norskfødte med foreldre fra Afrika.

Fokus på integrering er viktig. Det samme er edruelighet i debatten.