LINDESNES: — Vi kjenner godt til at det er forskjeller mellom vår muslimske kultur og den norske måten å være på. De aller fleste som flykter til deres land ønsker å være til nytte og ellers bare være i fred, sier Omar Abdullahzadah (51) og Aisha Mohamadi (50).

Følg FVN Mandal på Facebook!

Sammen med sønnen Arman (11) og et 40 talls andre flyktninger kom ekteparet til Solstrand camping ved Vigeland natt til onsdag. Totalt vil det komme 140 flyktninger hit etter hvert.

- Det er personer fra blant annet Syria, Afghanistan, Irak, Iran, Eritrea og Marokko. Det er blanding av familier, ektepar og enslige, sier leder for akuttmottaket, Konrad Grimestad.

LES OGSÅ: Skeptiske på folkemøte

I tiden før flyktningene kom, har det vært mange kommentarer på Facebook som har uttrykt sterk skepsis til at de kommer. Tirsdag skrev vi om foreldre som kvier seg for å la sine mindreårige døtre være alene utendørs på kveldstid på grunn av episoder andre steder der jenter er antastet av asylsøkere.

Sara Rajab og Konrad Grimestad er engasjerte på Solstrand camping i å ta vare på flyktningene som nå kommer. Foto: Jarle R. Martinsen

Også på folkemøtet tirsdag kveld kom en betydelig skepsis fram. — Jeg har små barn og er redd for hva som kan skje, sa blant andre André Farestad.

Må ta på alvor

Fædrelandsvennen banket på dørene i seks-sju nabohus til Solstrand. Bortsett fra i et tilfelle, sa alle at de er skeptiske til å ha mottaket i nærheten. Men ingen vil ikke ha navnet i avisa.

Det jeg sier blir bare brukt mot meg

— Det jeg sier blir bare brukt mot meg, sier en av naboene.

Elin Årre, Lena Perly Borg og Sara Rajab på matlageret for å planlegge lunsjen til flyktningene. Foto: Jarle R. Martinsen

Grimestad sier at uroen folk føler er viktig å ta på alvor. — Det er veldig greit at folk sier fra, sier Grimestad.

Han sier at kulturforskjellene er noe de vil opplyse om til flyktningene.

— Vi vil bruke de ressursene vi har, blant annet personer med innvandrerbakgrunn som er bosatt i Lindesnes til å snakke med dem om hva som møter dem. Dessuten har vi bedt politiet kommer for å informere om lover og regler i Norge, sier han.

Paris-terror

Mange kjenner dessuten på sin skepsis etter at det har kommet fram at en av terroristene i Paris trolig kom som flyktning til landet.

Omar Abdullahzadah og Aisha Mohamadi sier de kjenner til norsk kultur og vet hvordan man skal oppføre seg i Norge. De har tre sønner til i Kurdistan som de håper kommer etter til Norge. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg har ikke hørt akkurat det, men jeg har fått med meg terroren i Paris. Det rammer ikke bare franskmenn og dere alle, men også oss som jo bare vil leve i fred, sier Omar Abdullahzadah. Han forteller at de er moderate muslimer som fikk terroren fra IS så tett på seg at de til slutt ble tvunget til å flykte fra Kurdistan etter 13 år i Irak. Opprinnelig er de fra Iran.

Har familie her

Kona, Aisha, forteller om en strabasiøs tur gjennom 12 land for å komme til Norge.

- Hvorfor har dere ikke stanset opp i noen av de andre landene det var fred i?

— Vi ville nettopp til Norge fordi vi har familie her. Dessuten har vi fått vite at Norge er spesielt fredfullt, sier hun.

Kan bli lengre

Akuttmottaket skal i utgangspunktet ha flyktningene bosatt i fire til sju dager før de skal til ordinære flyktningmottak. Men slik situasjonen er nå, blir det trolig lengre.

- Vi har forpliktet oss til å gi dem mat og tak over hodet. Men ønsker også å bidra til en meningsfylt tilværelse mens de er her i form av fritidsaktiviteter, sier Grimestad.

Hva synes du om å ta

i mot flyktninger?

Anne-Bjørn Vigeland (69): Det er på sin plass. Vi må prøve å sette oss inn deres situasjon. Jeg er helt sikker på at naboene ved Solstrand Camping kan føle seg trygge. Mange av kommentarene som er blitt skrevet på sosiale medier skaper fremmedfrykt. Man bør heller bli kjent med flyktningene.
Bente Grønstøl (33)-Helt greit. Nå må kommunen hjelpe. Jeg er ikke redd for at noe skal skje, men det er litt skremmende å se at de flyktningene som gjorde noe galt i Alta kan bli sendt et annet sted.
Lars Ove Lindland (43)-Jeg er skeptisk til hvordan kommunen skal håndtere dette, men generelt mener jeg det er greit å hjelpe. Jeg håper ikke dette går ut over andre ting kommunene bør bruke penger på.
Melvin Kleiven (58)-Det er jeg positiv til, men man er nødt til å lage et godt opplegg til dem. Det er ikke bra om dem skal gå rundt uten å ha noe å gjøre. Det finnes nok av oppgaver i kommunen, men vi må bare organisere det. Jeg er selv verge for unge asylsøkere i Lillehavn.
Richard Aspvik (23)-Ikke bra i det hele tatt. Man vet lite om disse menneskene og jeg stoler ikke på at myndighetene har gjort en god nok bakgrunnssjekk. Man burde ha stengt grensen.