Helt siden nyttår har skandalen i Köln økt i styrke. Politiet rapporterte først om en rolig feiring uten store hendelser. Nå etterforsker ordensmakten hele 516 saker knyttet til overgrep mot kvinner. Ifølge øyenvitneskildringer og politiets første rapporter er nesten alle de mistenkte av utenlandsk opprinnelse.

Grunnen til at politiet først ikke ville fortelle offentligheten om de omfattende overgrepene, var frykt for at dette kunne skape negative oppfatninger om asylsøkere generelt. Ikke minst etter at Tyskland i fjor tok imot rundt en million mennesker som har søkt om opphold i landet.

Den vurderingen var skjebnesvanger. Og den ble fulgt av en forkastelig uttalelse fra borgermesteren, som ba kvinner om å opptre i grupper og holde seg på armlengdes avstand fra menn som kunne tenkes å utgjøre en trussel. Dermed la hun i realiteten ansvaret over på kvinnene. I ettertid har debatten i Tyskland tatt en ny vending. De som mener at den store asyltilstrømningen utgjør en trussel, har fått vann på mølla. Og i helga kom første rapportene om angrep på innvandrere.

I helga kom det også fram at politiet i Stockholm har gjort liknende feilvurderinger. Under ungdomsfestivalen «We are Sthlm» har gjenger med unge flyktninger de siste årene trakassert jenter seksuelt, skriver nå Dagens Nyheter. Avisen har fått tilgang til interne logger som viser at politiet visste om dette, men i stedet fortalte offentligheten at festivalene hadde gått rolig for seg. På toppen av det hele begrunnet en politisjef fortielsen med at politiet av og til ikke tør si ting som de er, av frykt for at det kan tjene partiet Sverigedemokratenes sak.

Det er knapt til å tro. Men trolig nok et utslag av en innvandringsdebatt som har slått helt feil, der det ikke har vært stuerent å snakke om negative sider ved asyltilstrømningen.

Våre velstående og fredelige samfunn har en forpliktelse til å ta imot mennesker på flukt. Men i våre åpne og demokratiske samfunn er det også en plikt å fortelle om alle sider ved den tilstrømningen vi nå opplever. For å kunne ta reelle problemer på alvor. Forsøk på fortielse tjener ingen.