KRISTIANSAND: Saken har tatt nesten fire år å behandle, men fredag satte Statens strålevern sluttstrek for saksbehandlingen. Konklusjonen er at det er svært liten sjanse for negative effekter på miljøet.

Glencore søkte opprinnelig om å få slippe ut inntil 200 kilo uran i Byfjorden årlig. Utslippstillatelsen legger søknaden til grunn, men oppgir i tillatelsen i stedet en grense for tillatte utslipp målt i bequerel fra hvert av de radioaktive stoffene.

Uran i råstoffene

Det betyr at Hannevika Velforening, fiskere og miljøorganisasjoner som uttrykte bekymring ikke fikk gjennomslag for sitt syn.

Saken startet i 2012 da nikkelverket oppdaget forhøyede bakgrunnsnivåer av uran i råstoff fra Afrika. Det var da bedriften så den hadde behov for å sende en søknad til Statens strålevern.

Uranet kommer til fabrikken med råstoffene som importeres til produksjonen og skilles ut i løpet av prosessen der verket produserer så rene metaller de klarer. Foruten nikkel, produserer Glencore også kobber og en rekke edelmetaller i Kristiansand.

Slam til fjellhallen

I tillegg til utslippene som nå vil gå til Byfjorden, har Glencore tillatelse til å håndtere inntil 800 kilo radioaktivt slam i deponiet i fjellhallen årlig.

— Bedriften har fått kommunisert tillatelsen i dag. Dette slammet skal det også rapporteres om årlig, akkurat som utslippene til sjø, sier saksbehandler Marten Varpen Holmstrand i Statens strålevern.