KRISTIANSAND: Dermed har den første gepardfødselen funnet sted i Norge.

— Det kom fem unger natt til lørdag. Fire av dem lever ettersom den ene av dem ble født med misdannelse, som medførte at den døde natt til mandag. Så nå ligger de små og koser seg med mor, sier salgs- og markedssjefAnnikenBjørnstad Schjøtt i Dyreparken til Fædrelandsvennen.

De nusselige garnnøstene er født til å bli verdens raskeste pattedyr, med en toppfart på 112 km/t.

— Dette er veldig stas, og noe vi har håpet på. At det har gått bra med fire av dem er bare fantastisk for oss og bevaringsprogrammet, fremholder hun.

Førstegangsfødende Kimani (3) viser lovende morsinstinkter, ifølge de ansatte. Her har hun funnet roen i gepardhuset. Foto: Dyreparken

Skjermes inntil videreI første omgang lar de gepardene være alene med moren Kimani, uten å forstyrre. Når publikum kan ta dem nærmere i øyesyn er foreløpig uvisst.

gepardfodsel02.jpg

Dyrepasser Olav Åsland hadde en finger med i spillet da paringen fant sted i slutten av februar, ettersom han forsøkte å bygge opp litt spenning mellom Kimani og hannen Kito. Samtidig foreviget han flere av paringsforsøkene på video.

— Jeg blir litt ydmyk, og er utrolig heldig som har fått være med på dette, sier Åsland til Fædrelandsvennen mandag.

Siden Kimani er førstegangsmor var de spente på hvordan hun ville takle rollen, men foreløpig tyder alt på at hun har morsinstinkt i fulle monn.

- Det er veldig viktig at hun får ro og en god binding til ungene sine, at det blir trygge og gode omstendigheter. Siden dette er første gang er det ekstra viktig med en god start, derfor er vi veldig bevisste på å skjerme dem, sier 55-åringen, som har hovedansvar for gepardene.

Det vil ta noen dager før de gjør en mer grundig kontroll av ungenes fysiske tilstand, inkludert å fastslå kjønn.

Dyrepasser Olav Åsland og den nybakte moren Kimani fotografert tidligere i vår. Foto: Vegard Damsgaard

400 gramVeterinær og faglig leder Rolf-Arne Ølberg var inne og kikket så vidt på nurkene mandag morgen. Han anslår vekten til rundt 400 gram.

— Vi følger utviklingen nøye fra minutt til minutt. Men Kimani ser virkelig ut til å ha funnet roen. Hun slikker dem, steller dem og lar dem drikke melk, opplyser Ølberg.

Fødselen forløp uten komplikasjoner av noe slag, og var over i løpet av fire timer. Dyrepasserne fulgte med på overvåkningskamera, og observerte mandag morgen at den ene lå urørlig. Den var født med ganespalte og hadde ikke klart å ta til seg næring i de første, kritiske timene av livet.

Dyrepasserne hadde fryktet det kunne ta opptil flere år å få et ungekull da den vordende moren ble hentet fra en park i Tyskland i fjor høst.

I stedet hadde verdens raskeste pattedyr bestemt seg for å gi kjapp valuta for parkens utgifter til friskt kjøtt og tak over hodet:

Kjønn til de fire små er foreløpig ukjent. Foto: Dyreparken

— Timingen er helt fantastisk. Som regel får vi bra oppmerksomhet rundt sånt, uttalte dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot da de i april slapp nyheten om de lykkelige omstendighetene - og med tigerfødselen på selveste 17. mai i fjor friskt i minnet. Paringsforsøkene startet i januar. Bare fem dager før det ble klaff, i slutten av februar, gikk hannen Kito (3) gjennom isen.

Den sterkeste vant

Men den iskalde kattevasken gjorde tydeligvis underverker, og han slapp inn i varmen til Kimani.

— Kito er den mest dominante av de tre brødrene, en tøff ledertype, mens de to andre søker tryggheten i flokken. Naturen er jo litt sånn, at det blir den sterkeste som viderefører slekta, fortalte Olav Åsland i april.

Dette er Kito, faren til de nyfødte. Foto: Arkivfoto

Det var Kito som først reagerte på brunstlukta. Deretter var det for dyrepasseren å bygge opp litt spenning mellom de to, la de snuse en time eller halvannen, for så å skille dem. Deretter ble det paring ved neste møte, til sammen tre ganger på to dager. Nå har resultatet kommet for en dag.

Gepardanlegget i Dyreparken ble åpnet da brødrene Kito, Asante og Kasi ankom Kristiansand fra Borås i Sverigefor to år siden, sammen med den enslige hannen Kero.

Geparder føder normalt tre-fire unger, men kan i enkelte tilfeller få opptil åtte.