MANDAL: — Jeg skal villig innrømme at jeg ikke trodde at det var mulig å spare så mye. Jeg trodde nok vil skulle klare å gå noe ned i forbruket, men nå er vi under halvparten, sier administrerende direktør Johannes Tofte.

Det er penger vi kan bruke for å bedre konkurransekraften vår og sikre våre 120 arbeidsplasser

I fjor sparte bedriften 1,2 millioner kroner på strømregningen i forhold til 2013. I år, når prosjektet får full effekt, vil den årlige besparelsen være 1,5 millioner kroner.

— Det er penger vi kan bruke for å bedre konkurransekraften vår og sikre våre 120 arbeidsplasser, sier Tofte.

Det er rådgivningsfirmaet Enøktotal i Mandal som har ledet bedriften gjennom prosjektet.

— Det aller viktigste er jo at en bedrift har vilje og tro på at det skal spares. Og at det deretter tas beslutninger, forteller daglig leder Rune Rosseland.

Koster å investere

Det koster en god slump penger å investere i strømbesparende tiltak. For Nor Elements tilfelle 3,6 millioner kroner.

Produksjonssjef Tommy David Bjørnstøl ved reguleringssystemet som sørger for mindre strømforbruk ute i betongproduksjonen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er ikke bare en enkel beslutning å ta. Å se noen foiler om sparetiltak til å investere så mye penger, er en vei å gå, innrømmer Tofte.I dag er han glad for at han våget. Allerede nå er prosjektet i pluss, godt hjulpet av statsforetaket Enova som ga Nor Element én million kroner i tilskudd for å komme i gang.

Nor Element lager betongelementer til bygningsindustrien. Det er elementer som legges i former av ulike typer for å herde.

Slår av varmen

Det største strømtiltaket var å regulere varmen i herdeprosessen, spesielt på fabrikken i Mandal. Mens varmen tidligere sto på mer eller mindre hele tiden, er det nå egne prosesskontroller som sørger for at det kun er varme på når det trenges.

LES OGSÅ: Nå skal alle strømmålerne skiftes ut

- Det er jo nærmest litt flaut at dette ikke ble gjort før. Men hvorfor endre på noe som fungerer, sier Tofte.

Nå er det full fokus på alt som kan spare strøm i byggene. Det lages ukentlige rapporter om hvordan det går og hva som bør justeres.

Til varmepumper

Ut over å redusere varmen i betongbanene, har Nor Element skiftet ut oljeoppvarming med varmepumper. Portene holdes igjen for ikke å slippe ut varme, og lysene slås automatisk av når rommene ikke er i bruk.

Det jobber 120 ansatte i de tre avdelingene i Mandal, Marnardal og Kristiansand til Nor Element. Strømforbruket har gått dramatisk ned, og med det har inneklimaet også blitt bedre. Foto: Jarle R. Martinsen

En meget viktig bieffekt av prosjektet er bedre inneklima. Tidligere var produksjonslokalet ofte fullt av damp fordi varmen i betongbanene alltid sto på. — Det er nå borte fordi vi bruker mye mindre varme, forteller produksjonssjef Tommy David Bjørnstøl.

Økt interesse

Rune Rosseland i Enøktotal forteller at interessen for å spare strøm virkelig har tatt av både i det private og offentlige.

- En ting er å spare penger, men vel så viktig er miljøaspektet, sier han.

Daglig fokus

Han skjønner at bedriftseiere ofte har andre ting å tenke på enn energibesparing.

— Dette tar tid. Det krever daglig fokus å holde strømforbruket nede, sier Rosseland.

Han tror imidlertid at når flere oppnår store effekter av disse spareprosessene, vil flere bli interesserte.

Skal spare strøm på kirkebygg

Kristiansand kommune har klart å kutte sine strømregninger med 12 millioner gjennom ulike ENØK-tiltak. Mer blir det, for nå står kirkebyggene for tur.

— Vi har 16 kirker og kapeller, så det er mye strøm å spare her, fastslår kirkeverge i Kristiansand kirkelige fellesråd Hans Erik Ruud.

Kirkeverge Hans Erik Ruud. Foto: Privat

Han forteller at de har gjennomgått et eget forprosjekt som har beregnet at det er mulig å årlig spare 700.000-800.000 kroner i redusert strømforbruk.— Men for å komme dit skal vi investere i utstyr for 8,5 millioner kroner. Det vil dermed ta noen år før dette regnestykket kommer i pluss, sier Ruud.

Han sier at det er en del utfordringer knyttet til kirkebygg og strømsparing.

- Vi har sårbare bygg, orgler og kunst som skal ivaretas, sier han, og anslår at strømprosjektet vil vare to-tre år framover i samarbeid med Enøktotal