Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) spiser reker med god samvittighet. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Dette må i beste fall bero på en misforståelse. Det er ikke noe som skal tilsi at rekefisket i Skagerrak skal havne på en rød liste, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

I juni advarte WWF mot å spise reker fra Skagerrak og Nordsjøen, og rødlistet dem i sin sjømatguide, fordi de mente at rekene ble fisket på en måte som ikke var bærekraftig.

Aspaker var tirsdag på besøk ved Havforskningsinstituttets forskningsstasjon ved Flødevigen i Arendal for å delta på foredrag om maritim forskning og fiskerinæring på Sørlandet.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Møtte WWF

— Etter at vi fikk høre om WWFs advarsel arrangerte vi et møte sammen med Fiskeridirektoratet og WWF og ble enige om at det skal opprettes en arbeidsgruppe for å jobbe med dette, sier Aspaker.

Fiskeriministeren har stor forståelse for at rekefiskere reagerer på WWFs advarsel.

— Jeg skjønner at fiskerne er engstelige, og det er mange som har rekefiske som hovedinntekt. Det er ingenting som tilsier at rekefisket skal måtte opphøre, sier hun.

Sterkt uenig

Det er generalsekretær i WWF, Nina Jensen, sterkt uenig i.

— Det er neppe noen overraskelse at fiskeriministeren friskmelder en næring som hun aldri har sykemeldt. Rekene er fortsatt på vår røde liste av mat som bør unngås fordi fangsten ikke er bærekraftig, sier Jensen.

Hun takker fiskeriministeren for å engasjere seg, men mener det er mange problemer å løse før rekefisket i Skagerrak kan friskmeldes av dem.

— Det er fremdeles mange uløste problemstillinger når det angår dumping av småreker og bifangst. Det er bra at fiskeriministeren engasjerer seg, og jeg vil gi henne en stor honnør for å ha igangsatt en ny forvaltningsplan for rekefisket. Den inkluderer en modifisering av fangstredskapene, som gjør det enklere for fiskerne å få opp rekene de vil ha, samt unngå at småreker og uønsket bifangst følger med, sier Jensen.

Skillerister

Aspaker er opptatt av å bevare yngelen.

— Vi skal være føre var, og er opptatt av å ha en rekebestand som kan vare til evig tid. Vi må lytte til rådene vi får, og ikke fiske opp yngelen. Den må beskyttes, og det blir den ved hjelp av skilleristene, sier Aspaker.

Det er slike skillerister som skal testes ut i den nye forvaltningsplanen for reker. Odd Aksel Bergstad, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, mener at WWF tegnet et mørkt bilde av rekefisket.

— De refererte til vår forskning, men vi mener de tegnet et for negativt bilde av hvordan situasjonen er. Vi mener at rekefisket følger alle de internasjonale reglene, sier Bergstad.

- Ingen grunn til å slutte

Han ser ingen faglig grunn til at reker fra Skagerrak ikke skal kunne spises.

— Ut ifra våre råd er det ingen grunn til å slutte å spise reker, sier han.

Jensen har et annet syn på saken.

— Forskjellen på Havforskningsinstituttet og WWF er at forskerne ser på bestanden, mens vi ser på forvaltningen, fisket og økosystemet. Når vi ser at det har vært en tredobling av dumping av småreker de siste årene kan vi ikke kalle det for en fornuftig forvaltning, sier Jensen.