Høyt, høyt oppi treet ser vi ham. Trestammen svaier i vinden, mens den lille røde pandaen Adrian titter ned på forbipasserende i dyreparken.

Kanskje forsøker han å finne en ny fluktvei. For Adrian har prøvd å rømme flere ganger. En dag gravde han seg ut. En annen gang klatret han over gjerdet, og gjemte seg oppe i et tre like ved. En besøkende i dyreparken meldte fra, og da dyrepasseren kom, dinglet halen hans ned fra treet.

Å, nei! Han er borte! Igjen!

Borte i to uker

De fikk tak i halen, og fikk til slutt dratt ham ned og tilbake til panda-området.

I vinter forsvant han — igjen. Denne gangen var han borte i to uker.

Familien: Adrian har to unger. Her er han sammen med dem i området i dyreparken. Foto: Jon Anders Skau

«Å, nei! Han er borte! Igjen!» tenkte dyrepasser Hilde Strædet da hun fikk beskjeden.De lette overalt. To uker senere fant de ham i et byggefelt i Lauvåsen. Innen han ble funnet, hadde han gått tre kilometer gjennom skogen, og blitt observert da han prøvde å krysse E18. Adrian ser ut som en bustete, skjønn, liten kosebamse med en buskete hale med tolv røde og tolv bleke fargeringer. Haletuppen er rødbrun.

Pandaer er kjappe om de bare vil.

Borte i to uker

Adrian er beskjeden, tillitsfull og ikke farlig, beskriver dyrepasseren. Han ser ikke ut som en rømling som kan forflytte seg over store områder på kort tid, der han rusler rolig rundt på området sitt. Men det er feil.

Rømte: Adrian ble funnet i et boligstrøk tre kilometer unna dyreparken. Så ble han kjørt hjem til området sitt i parken, der kjæresten og hans to unger ventet på ham. Foto: Jon Anders Skau

— Pandaer er kjappe om de bare vil, sier dyrepasseren.Da dyrepasserne hentet ham den gangen, midt på natta, ble han slukøret plassert inn i buret sitt. Så ble han kjørt hjem til området i dyreparken, hvor kjæresten Pandora og deres felles to unger ventet på ham.

Det er lett å gå forbi pandaområdet i dyreparken, uten å ha sett pandaene. Man må nemlig kikke opp for å få øye på dem, der de ofte sitter høyt oppi trærne. Tidligere var det ikke så mange som stanset opp ved dem. Men alle rømningsforsøkende til Adrian gjorde pandaene populære.

Plutselig lurte folk på hvor pandaene i parken var hen, alle ville se dem.

Eneste med GPS-bånd

— Plutselig lurte folk på hvor pandaene i parken var hen, alle ville se dem. Det er et dyr ikke så mange har lagt merke til før. De sover mye om dagen, og er aktive på natta. Men etter at Adrian rømte, spurte mange besøkende dyrepassere hvordan det gikk med Adrian, og mange engasjerte seg, sier dyrepasser Strædet.

Konsekvenser: Alle rømningsforsøkene fikk konsekvenser, og Adrian ble den første og den eneste pandaen i dyreparken med GPS-halsbånd. Foto: Jon Anders Skau

Men alle rømningsforsøkene hadde også konsekvenser for pandaen, og Adrian ble den første og eneste pandaen i dyreparken med GPS-halsbånd. Det gjør at de kan finne ham raskt dersom han skulle prøve å rømme igjen.