Vest-Agder fylkesting samlet på Hotell Norge i Kristiansand der de skal bestemme hvem de ønsker å slå seg sammen med.
Frp-representantene Christian Eikeland (foran), Gisle Meininger Saudland (skjult) og Steinar Bergstøl Andersen og Anju Chaudry Manneråk (delvis skjult) kjemper for å forhandle med Rogaland.

Dermed tapte fellesforslaget fra Ap, SV og Frp om å forhandle med Rogaland parallelt.

På fylkestinget som foregår på hotell Norge i Kristiansand kjempet Ap og Frp beinhardt for at det skulle forhandles med Rogalaand samtidig, men dette forslaget falt mot forslaget fra Høyre, KrF, Sp og Venstre om å prioritere ett Agder først.

Men vedtaket inneholder også en punkt om å åpne for dialog med omkringliggende fylkeskommuner.

19 av de 35 representantene vil gå for å forhandle om ett Agder først. Bare Demokratenes Vidar Kleppe sluttet seg til Ap, Frp og SVs ønske om å forhandle med Rogaland.

— Tro det eller ei, men det er størrelsen det kommer an på, for størrelsen har med makt å gjøre, understreket Aps gruppeleder Randi Øverland fra talerstolen. Hun ivrer sterkt for en region bestående av Agderfylkene og Rogaland.

Fylkestinget tok onsdag formiddag stilling til hvilken vei de skal gå i regionmreformen etter at kollegene i Aust-Agder tirsdag sa ja til å gå i forhandlinger om ett Agder.

- Best i b-klassen?

Aust-Agder åpner for dialog med nabofylker, og dette tilleggspunktet fremmet også Høyre for fylkestinget i Vest-Agder.

Det blie midlertid for vagt for Ap og Frp som ønsker reelle forhandlinger med de to naboene parallelt.

— Er det sånn at vi skal være best i b-klassen? spurte Frps Gisle Meininger Saudland og mente en sammenslåing av bare Aust- og Vest-Agder ville være som om den halte skulle hjelpe den blinde. Riktignok uten å spesifisere hvem som er halt og hvem som er blind.

— Jeg håper vi kan løfte hodet ut av andedammen og slå oss sammen med både Rogaland og Aust-Agder, sa han.

Høyres Mathias Bernander advarte på sterkeste mot å åpne for parallelle forhandlinger med Rogaland:

Flørt som skremmer

— Vi må konsentrere oss om noe som er realistisk på kort sikt, og ikke ende opp med noe som kan splitte Agder, sa han.

— Nei-flertallet i Aust-Agder er i ferd med å bli spist opp, og denne muligheten må vi ikke la gå fra oss. Jo mer vi flørter med Rogaland, jo mer skeptiske blir folk i øst, sa han.

Venstres Dag Vige benyttet sin taletid til å synge "Krøllane" av Vilhelm Krag - en smule falskt riktignok - for å betone viktigheten av å holde den landsdelen samlet som Krag ga navnet til.

MDGs Birthe Simonsen sa det slik:

— Jeg synes vi skal smi mens Aust-Agder er i den tilstanden de er i nå.

Og det var flertallet på fylkestinget enig med henne i.