AGDER: — I Flekkefjord har vi i løpet av det siste året sett en femdobling av situasjoner hvor kommunen har blitt fakturert for overliggerdøgn. I Arendal har det vært en tredobling, mens det i Kristiansand kommune er betydeligere lavere tall, sier Per Engstrand, fagdirektør ved Sørlandet sykehus, til Fædrelandsvennen.

Tall fra Sørlandet sykehus viser en økning av antall utskrivningsklare pasienter som blir liggende i påvente av et kommunalt tilbud. Ifølge fagdirektøren er det hovedsakelig avdelingene i Flekkefjord og Arendal som strever med å få ut pasientene.

— Hovedsakelig dreier det seg om pasienter som skal overføres til sykehjem. Pasienter som skal rett hjem tar kommunene imot, men de som skal til institusjoner blir liggende lengre på sykehuset, sier Engstrand.

Les også:

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus. Foto: Steinar Vindsland

Lite ledigFørste halvår i 2015 ble Flekkefjord kommune fakturert for 22 utskrivningsklare pasienter. For første halvår i 2016 hadde tallet økt til 109. Det viser en femdobling frai fjor til i år.

— Årsaken til at pasienter ikke skrives ut til kommunen, er at det vurderes at pasienter ikke kan skrives ut til eget hjem og at det ikke er tilgjengelige plasser på sykehjem, sier Inger Marethe Egeland, kommunalsjef i Flekkefjord kommune.

I Arendal har antall liggedøgn økt fra 111 i første halvår av 2015 til 314 i første halvår av 2016.

Flekkefjord sykehus har opplevd en femdobling av antall utskrivningsklare pasienter som blir liggende i påvente av et kommunalt tilbud. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Én årsak til flere ventende pasienter, henger sammen med det økende behovet for korttidsplasser. Vi kjøper kontinuerlig plasser i nabokommuner for å ta imot dem som meldes som utskrivningsklare, sier Torill Skår, kommunalsjef i Arendal kommune. Hun erfarer likevel at tiltakene kommunen gjør, ikke holder tritt med pasientstrømmen fra sykehuset.

— Til tross for de tiltakene vi gjør, erfarer vi at tempoet i forhold til utskrivningsklare pasienter er høyt.

Økt belastning

Pasienter som blir liggende lengre enn nødvendig, gir en økt belastning for sykehuset.

— Det er en økt belastning på antall senger i bruk. Så langt er det ikke snakk om de store volumene, men hvis denne økningen fortsetter vil det bli en større belastning for oss, sier Engstrand.

Arendal kommune sier antall korttidsplasser ikke alltid holder tritt med antall utskrivningsklare pasienter fra sykehuset. Foto: Arkiv

Når en utskrivningsklar pasient blir liggende på sykehuset i påvente av et kommunalt tilbud, skal kommunen betale en gitt døgnpris. Døgnprisen i 2016 er satt til over 4000 kroner. Utifra Fædrelandsvennens beregninger betyr det at Flekkefjord kommune må ut med over 430.000 kroner og Arendal mer enn 1,25 millioner.

Komplekse pasienter

Skår sier de erfarer at typen pasienter har endret seg.

— Utskrivningsklare pasienter er dårligere nå enn tidligere, og de har mer komplekse behov. Dermed har de sannsynligvis et annet behov for oppfølging. Da tar det tid å finne en riktig løsning.

Fagdirektøren forklarer de kontinuerlig jobber med å finne løsninger til å redusere antall liggende pasienter.

— De siste årene har det vært en utvikling med kortere liggetid, og pasientene trenger mer oppfølging på mottakssiden, sier Engstrand.

Les også:

Egeland sier det rettes høyere forventninger mot kommunene nå enn før.

— På generell basis melder tjenestene at de opplever at pasienter skrives ut raskere enn tidligere og at de er sykere enn før. Forventningene til hva kommunene skal følge opp er høyere enn tidligere.

Godt samarbeid

Ifølge Engstrand tok problemet seg opp etter samhandlingsreformen kom i 2012. Han legger likevel til at samarbeidet mellom kommunene og Sørlandet sykehus er godt.

— I utgangspunktet har vi en god samhandlingstone med kommunene, men det er en utfordring når det gjelder å håndtere nye tjenester og hvem som skal påta seg disse oppgavene. Vi har foreløpig ikke funnet løsninger.