OSLO: Når kronprinsesse Victoria og Daniel Westling gifter seg neste år har de kjent hverandre i åtte år. Det er nesten like lenge som daværende kronprins Harald måtte vente på sin Sonja.

I kongelig sammenheng er det vanlig med en forlovelsestid på pluss/minus seks måneder. Forlovelsen skjer gjerne etter et par års bekjentskap, ofte kortere enn det.

Da kong Carl Gustaf traff sin Silvia Sommerlath under OL i München i 1972, gikk det fire år før de forlovet seg i Stockholm i mars 1976. Det var da kongen kom med sitt berømte utsagn: Det sa bare klick!

19. juni samme år giftet de seg, og nå spekuleres det på om Victoria og Daniel velger samme dato i 2010. En mann av folket

Selv om han er «en mann av folket» får Daniel Westling tittelen prins Daniel, hertug av Västergötland. Dette har brudens far, kong Carl Gustaf bestemt.

Norske prinsesse Ragnhild var den første av Europas prinsesser som giftet seg borgerlig – med en mann av folket. Det var stor oppsikt i 1953, men senere er det snarere blitt en regel enn et unntak at Europas prinser og prinsesser gifter seg borgerlig. Men i Danmark er det fortsatt et ønske at det borgerlige innslaget skal komme fra utlandet.

Og tidligere var det slik, både i Danmark og Sverige, at prinser og prinsesser mistet sine titler ved inngåelse av borgerlig ekteskap. Men siden begge land fortsatt har adelskap, fikk de gjerne en adelig tittel i stedet, som hertug/hertuginne eller greve/grevinne.

Norge har som kjent ingen adel, og da kongens søstre og datter giftet seg borgerlig, gjorde det ingen forskjell for deres ektefeller. De beholdt sine navn som tidligere.

Stort bryllup

Det kongelige bryllupet i Sverige neste år blir en av de største mediebegivenhetene i landet siden 1976, da brudens foreldre giftet seg.

Statsoverhoder fra hele Norden og kongelige gjester fra hele Europa vil være til stede. Kong Harald er kronprinsesse Victorias gudfar og er derfor en selvskreven gjest.

Svenske myndigheter vil være sterkt representert, det samme vil brudeparets familie og venner på begge sider. Radio, TV, aviser og ukeblad vil sørge for vegg til vegg-dekning av begivenheten.

Det svenske hoffet og kongefamilien vil trolig søke råd hos familie og venner i Danmark og Norge, som etter hvert har fått god trening som bryllupsarrangører.

Den svenske regjeringen vil etter all sannsynlighet invitere til førbryllupsfest, kanskje med en teaterforestilling eller lignende med etterfølgende middag for bryllupsgjestene.

I måneder på forhånd vil det spekuleres i brudekjole, brudebukett, brudepiker, forlovere og hvilke gjester som blir funnet verdig til en kongelige bryllupsinvitasjon.

Og med over ett års ventetid før bryllupet, får også brudgommen god tid til å venne seg til det voldsomme mediekjøret som følger i kjølvannet av en kongelig forlovelse.