WASHINGTON: Republikanernes John McCain fortsatte å angripe sin demokratiske rival for å stå langt til venstre i det politiske landskapet da han lørdag drev valgkamp i Virginia, en av de viktige vippestatene.

— Vi har lært mer om senator Obamas virkelige mål for landet vårt i løpet av de siste to ukene enn vi har gjort de siste to årene fordi rørleggeren Joe stilte ham et spørsmål, sa McCain.

Obamas uttalelse til rørleggeren Samuel Wurzelbacher i Ohio om at det er bra å spre velstanden, viser Obamas virkelige hensikter, mener McCain.

72-åringen vil i helgen drive valgkampinnspurt i Virginia og Pennsylvania før han reiser til New York.

Obama forsøker å sikre seg seieren i vippestatene Nevada og Colorado før han drar videre til Missouri, som historisk sett gjerne velger den kandidaten som til slutt vinner hele valget.

Demokratene satser under valgkampinnspurten hardt på å sikre seg flertall i noen av de fem-seks republikanske delstatene hvor utfallet fortsatt er uklart. Partiet vil blant annet kjøre på med TV-reklamer i Georgia, North Dakota og til og med i Arizona, som McCain i 22 år har representert i Senatet.

Stor ledelse

Bare dager før valget er McCain fortsatt solid på defensiven på landsbasis, ifølge meningsmålingene.

Samtlige målinger peker fortsatt i retning av at amerikanerne for første gang i historien kommer til å velge en afroamerikaner til sin president når de går til urnene tirsdag.

Obama får en oppslutning på 53 prosent, mens McCain får 44 prosent på en rundspørring presentert i avisen Washington Post lørdag.

På New York Times’ måling har Obama et forsprang på hele 11 prosentpoeng.

Nettstedet RealClearPolitics’ gjennomsnitt av de siste meningsmålingene viser at Obama ligger 6,4 prosentpoeng foran, men McCain bedyrer at han ikke har gitt opp.

— Jeg kjenner igjen en vinnervalgkamp når jeg ser en. Vi ligger noen poeng etter. Arnold sa det best: The Mac er tilbake. Vi trenger en ny kurs, og vi må slåss for den, sa McCain, som fredag fikk drahjelp fra Californias republikanske guvernør Arnold Schwarzenegger i valgkampen.

THE GOVERNATOR: Republikanernes presidentkandidat John McCain (i midten) fikk fredag drahjelp av Californias guvernør Arnold Schwarzenegger (t.h.) i valgkampen. Foto: Scanpix. — Obama-tante ulovlig i USA

Lørdag brakte nyhetsbyrået AP nyheten om at Obamas tante Zeituni Onyango (56) har oppholdt seg ulovlig i USA i fire år.

Kvinnen, som presidentkandidaten omtaler som «tante Zeituni» i sine memoarer, fikk for fire år siden avslag på sin asylsøknad om opphold i USA. Hun fikk beskjed av immigrasjonsmyndighetene om å forlate landet, viser APs opplysninger, som er innhentet fra anonyme kilder.

Onyango har vært utilgjengelig for kommentar, men Obama sier han ikke visste om at en av hans slektninger bor ulovlig i landet.

— Senator Obama vet ingenting om hennes status, men mener selvsagt at enhver og alle de gjeldende lovene må følges, sier Obamas valgkampstab i en uttalelse.

Det er uklart hvorfor hun fikk avslag på asylsøknaden i 2004. Ifølge AP har saken hennes vært kjent av funksjonærer på regjeringsnivå i USA.

Mer enn 10 millioner immigranter oppholder seg ulovlig i USA, viser beregninger.