Utfallene var i Siv Jensen-klasse. Ifølge Solberg er det meste galt her i landet. Hun høstet kraftig applaus fra sine undersåtter da hun fastslo at Stoltenberg og hans mannskap trenger avløsning av et borgerlig alternativ.

Solbergs problem er at hun ikke vil fortelle hva alternativet består i. Hun sa i sin tale at Høyre er klar til å gå i regjering med Fremskrittspartiet – og også med Kristelig Folkeparti og Venstre. Det må bety at hun enten seg for seg en regjering med Høyre og Frp eller en trepartiregjering med sentrumspartiene etter Bondevik II-modellen. For KrF og Venstre vil ikke i regjering med Frp.

Solberg nekter å flagge hvilket alternativ Høyre eventuelt foretrekker. Hun vil ikke lukke døren for noe alternativ som kan la seg realisere når velgerne har sagt sitt i september. Det Solberg synes å overse, er dilemmaet velgerne stilles overfor når Høyre går til valg uten å ha avklart regjeringsalternativet partiet satser på. For velgerne vil ikke vite om en stemme til Høyre er en stemme for en regjering med Høyre og Frp eller en stemme for Høyre i regjering med sentrum.

Høyres plan er at et borgerlig flertall etter valget skal gi en borgerlig regjering. Helt avgjørende for et flertall er Frp, som er toneangivende på borgerlig side. På mange målinger er Frp større enn Høyre, KrF og Venstre til sammen. Og Frp vil ikke være parlamentarisk grunnlag for en regjering partiet ikke deltar i. KrF og Venstre er like avvisende til å støtte en regjering Frp er med i.

Dagen før landsmøtet åpnet måtte Høyre svelge en meningsmåling på 11-tallet. Det gjenstår å se hvordan velgerne reagerer på at partiet vil fortsette å ri to hester i regjeringsspørsmålet fram mot valget. Utydeligheten kler ikke et parti som har ambisjoner om å være den ledende kraften for et klart og realistisk borgerlig regjeringsalternativ.