Oslo — AFP-ordningen er sprengstoff. Den kan sprenge regjeringen i filler og gjøre ubotelig skade for framtida, sa Fellesforbundets Trond Larsen fra talerstolen på representantskapsmøtet i Oslo LO i går kveld. Larsen, klubbleder ved Schibsted Trykk og varamedlem til styret i Oslo Ap, gjorde det klart at LO bør vurdere andre politiske sengekamerater dersom AFP-ordningen vannes ut.- Da må vi se oss om etter andre partnere. Kampen om AFP-ordningen er en politisk sak som vi skal vinne, ellers legger vi Norge brakk! Må stille opp.

LO-leder Roar Flåthen er langt på vei enig med Larsen:- Behovet for en god AFP-ordning blir ikke mindre med regjeringens høringsnotat til nytt pensjonssystem. Dersom AFP-ordningen blir dårligere enn den er i dag, vil hele folketrygden komme i diskreditt. Regjeringen er en av tre parter i AFP-forliket. Vi forventer at de stiller opp, sier Roar Flåthen til NTB.Tidligere på dagen hadde arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) presentert regjeringens forslag til nytt pensjonssystem. (Se næringsliv side 13) Et av de mer kontroversielle punktene i regjeringens høringsnotat er ideen om levealdersjusteringer. Det innebærer at pensjonen skal fordeles over flere år dersom levealderen i befolkningen øker. Hver enkelt av oss kan motvirke effekten av justeringen ved å utsette pensjonisttilværelsen. Skepsis.

— Pensjonsforliket har lagt til rette for mer urettferdige pensjonsordninger, heter det i en uttalelse som i går ble vedtatt av representantskapsmøtet i LO i Oslo.LO-leder Roar Flåthen er heller ikke begeistret for regjeringens linje.- Vi er skeptisk til forslaget om å starte levealdersjusteringen i folketrygden allerede med 1944-årgangen og gjøre den automatisk. Dette skal vi behandle nøye i vårt høringssvar, sier Flåthen.Han fikk klar beskjed fra samtlige på talerstolen under representantskapsmøtet: AFP-ordningen må ikke bli dårligere enn den er i dag. Viljen til å streike for saken var unison.- Jeg har aldri opplevd en sak som har engasjert så sterkt som denne. Hele LO-fellesskapet står sammen om AFP-kravet. Det blir tøft, men husk at dagens ordning heller ikke kom rekende på ei fjøl, sier Flåthen.Han har ingen tro på at det regjeringsoppnevnte AFP-utvalget under ledelse av nettopp Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil komme fram til noen løsning på AFP-saken. Truer med streik.

— Det er gjennom forhandlinger med NHO, i det som høyst sannsynlig blir et samordnet oppgjør, vi skal komme dit vi vil. Og klarer vi det ikke gjennom forhandlinger, blir det konflikt, sier LO-lederen. Han minner om at AFP har ført til konflikt tidligere, nemlig i 1996 da Fellesforbundet gikk til streik.I kravet fra LO om å beholde en ordning på dagens nivå, inngår regelen om at den enkelte arbeidstaker selv skal bestemme om han eller hun ønsker å gå av med AFP på 62-årsdagen.- Det er jeg selv som skal stille diagnosen og avgjøre om jeg vil gå av med AFP, ikke en haug med leger, sier Flåthen.Han mener en god AFP-ordning for framtiden vil sikre LO rekruttering av nye medlemmer fordi arbeidstakere som ønsker å gå av før ordinær pensjonsalder, vil tjene på å være omfattet av en tariffavtale. ©NTB