OSLO: Mannen drev et reisebyrå på Oslos østkant da han tok betaling fra en rekke kunder som planla turer til utlandet.

Totalt fikk han mer enn 300.000 kroner, som han stakk i egen lomme i stedet for å betale flyselskapene for gyldige billetter.

Pågrepet før jul

Mange av kundene oppdaget ikke bedrageriet før de sto på Gardermoen med koffertene ferdig pakket, og fikk beskjed om at billettene var ugyldige.

Dermed strømmet anmeldelsene mot mannen inn, og han ble før jul i 2007 pågrepet og satt i varetekt i tre uker.

Han ble i dag idømt syv måneders fengsel i Oslo tingrett for bedrageriene av kundene, og for å ha kollidert med bil ruset på både kokain og alkohol. 60 dager av straffen gjøres betinget.

Han må også betale erstatning til samtlige kunder som han er dømt for å ha bedratt.

Stoppet på Gardermoen

Turene kundene trodde de skulle få, gikk til London, Dubai, Pakistan, Afrika og Sør-Amerika. Alle bedrageriene bortsett fra ett stammer fra høsten eller tidlig vinter 2007. Mirte Shewaye Mekonen (24) var en av dem som handlet billett hos den dømte 38-åringen. Hun skulle til søsterens bryllup i Etiopia, men flybilletten hennes ble avvist på Gardermoen.

– Jeg tok drosje til Gardermoen klokken 05 om morgenen. Da jeg skulle sjekke inn, ble jeg fortalt at billetten min ikke var gyldig, sa Mekonen til Aften før saken startet i retten.

Hun hadde betalt 9.000 kroner for turen til Etiopia for ett år siden. Hun dro rett til politiet for å anmelde 38-åringen.

Truende kreditorer

Den dømte 38-åringen forklarte i retten at han hadde økonomiske problemer, og han var i to korte perioder innlagt på psykiatrisk sykehus.

Årsaken skal ha vært at han skyldte penger til personer tilknyttet den kriminelle B-gjengen. Han fortalte i retten at han var i en desperat situasjon på grunn av "truende kreditorer".

Dommerne mener det er flere formildende omstendigheter:

For det første tilsto 38-åringen raskt da han ble pågrepet før jul for et drøyt år siden. Han godtok også de fleste av kravene fra kundene – selv om politiet hadde rotet bort noe av dokumentasjonen.

I tillegg trekker retten frem at han var i en vanskelig personlig situasjon da han bedro kundene.

Mistenksom

Et annet offer for bedrageriet bestilte billetter til Asia for hele familien, og betalte rundt 30.000 kroner på forskudd. Men da billettene aldri kom i posten, ble 50-åringen mistenksom:

— Først så fikk vi en bekreftelse på bestilt tur, og depositumet ble betalt med bankkort. Så kom det aldri noen billetter. Jeg tok kontakt med byrået, og da han sa det bare var å komme ned og hente dem ut hos ham, forteller 50-åringen, som ønsker å være anonym, til Aftenposten.no.

Reisen ble bestilt i august 2007, og da det verken hadde kommet billetter eller penger i retur i slutten av november, gikk 50-åringen til anmeldelse:

— Da jeg var hos politiet, hadde det allerede kommet inn rundt 15 anmeldelser. De fleste jeg har pratet med hadde reist opp på Gardermoen med billetter som ikke var gyldige. Heldigvis oppdaget vi dette før avreisedagen, forteller han.