• Søk i skattetallene fra kl. 04 i natt på Aftenposten.no

Søk i skattelistene er uhyre populært. De siste årene har Aftenpostens lesere søkt millioner av ganger i våre skattelistesøk på nett. Tidlig onsdag morgen blir skattelistene for 2009 tilgjengelig på Aftenposten.no, og en rekke andre norske nettsteder.

Norge er trolig eneste i sitt slag når det gjelder den utstrakte offentliggheten rundt skattelistene. De siste ti til femten årene har praksisen vært gjenstand for en stadig tilbakevendende debatt.

— Vi er ikke kjent med at andre land publiserer skattelister på Internett på samme måte som i Norge, sier Anders Lande, seniorrådgiver ved informasjonsenheten i Finansdepartementet til Aftenposten.no

Vi mener det er juridisk tvilsomt. Myndighetene opererer i ytterkanten av lovverket og kanskje også helt utenfor.

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen

Lang tradisjon

Det er ikke adgang til å reservere seg mot offentliggjøring. Skattelistene som er søkbare på Internett er identiske med listene som ligger på likningskontorene.

Offentliggjøring av skattelister har en lang tradisjon i Norge, og strekker seg så langt tilbake som til midten av 1800-tallet.

Aftenposten.no har snakket med Finansdepartementet, interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen, Skattedirektoratet og ESA. Ifølge deres informasjon er det ingen land i Europa som har en tilsvarende praksis når det gjelder offentliggjøring av skattelistene.

Det er ikke mulig å få en total oversikt over praksisen i de ulike europeiske landene. Men i følgende land er praksisen slik:

Ifølge departementet er informasjon om inntekts- og skatteforhold et sentralt premiss for samfunnsdebatten, og pressens tilgang til disse opplysningene er viktig for å styrke den kritiske debatten om skattemessige forhold.

Arbeiderpartiet er ett av partiene som er for linjen med åpne skattelister.— Det har vært en del av den norske arven at man skal kunne se folk litt i kortene, sier Torgeir Micaelsen, leder av finanskomiteen.

— Nordmenn har en sterk rettferdighetssans om at alle må være med å bidra, legger han til .

- I ytterkanten av lovverket

Interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen mener publiseringen av skattelistene kan være i strid med menneskerettighetskonvensjonen

— Vi mener at opplysninger om inntekt og skatt er en privatsak. Det er ikke sterke behov for å offentliggjøre, og i hvert fall ikke i den form det gjøres i dag, på internett, sier Rolf Lothe, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen.

— Å publisere skattelistene kan være i strid med menneskerettighetskonvensjonen. Myndighetene opererer i ytterkanten av lovverket og kanskje også helt utenfor, legger han til.

Demokratisk kontroll

Micaelsen peker på at skattelistene bidrar til å vise systematiske trekk ved det norske samfunnet.

Det har vært en del av den norske arven at man skal kunne se folk litt i kortene.

Torgeir Micaelsen (Ap), leder av finanskomiteen

— God samfunnsjournalistiskk er når man ved hjelp av informasjonen fra skattelistene for eksempel kan peke på inntektsforholdene og helsetilstanden i Oslo vest kontra Oslo øst, sier han.- Vi ser at ett av argumentene som blir brukt for publiseringen av skattelistene er at det skal sikre en demokratisk kontroll. Det er en tanke om at vi skal kontrollere hverandre. Hvis naboen har et fint hus og en flott bil, men står oppført med null i inntekt er ideen at man skal tipse skatteetaten, sier Lothe.

Men ifølge undersøkelser organisasjonen har foretatt, kommer det frem at det i liten grad er dette som er årsaken til at folk sjekker andres skatteopplysninger.

— Det er snarere for å tilfredsstille sin nysgjerrighet, sier Lothe.

- Vulgære utslag

En undersøkelse utført av Synovate for Skattebetalerforeningen viser at det er blant dem som tjener dårligst at motstanden mot offentlige skattelister er størst.

— Vi får henvendelser fra folk som føler det ubehagelig at alle kan se hvor dårlig økonomi de har, sier han.

Micaelsen stiller spørsmål om er en del medier er samfunnsanvaret sitt bevisst.

- Noen har lekt lenge med ilden og har strukket strikken for langt. Det har i noen tilfeller gitt seg vulgære utslag som jeg misliker, sier han.

Lederen i finanskomiteene er i år blitt presentert for en mobiltelefon-applikasjon som i tillegg til vanlige søk, gir mulighet for å finne ut hva nabolaget ditt tjener.

— Og ved hjelp av et kartutsnitt kan du nærmest identifisere hvert enkelt hus, sier Micaelsen.

Kriminelle

Det har også vært kritisert at systemet gir kriminelle mulighet til å peke ut potensielle ransofre.

Justisdepartementet har derfor fått Politidirektoratets vurdering av om offentliggjøringen av skattelistene på nett og i media kan legge til rette for straffbare handlinger.

Finansdepartementet opplyser at det har fått oversendt Politidirektoratets brev fra Justisdepartementet.

Regjeringen vurderer nå om måten opplysningene gjøres kjent på bør endres for i enda større grad å redusere faren for misbruk av listene.

Dersom det skulle vise seg at det er behov for endringer, må forslag til endringer sendes på høring..

- Det vil tidligst være mulig å få på plass eventuelle endringer i utleggelsen av skattelistene høsten 2011, sier Anders Lande, seniorrådgiver ved nformasjonsenheten i Finansdepartementet.