Oslo/TROMSØ — Dette var en usedvanlig fin start på bursdagen, sier 33-årige Erik Richter Strand etter at hans film «Sønner» ble nominert til Nordisk Råds Filmpris. Sammen med kritikeryndlingen «Reprise» av Joachim Trier skal «Sønner» kjempe for norsk topplassering i den forholdsvis ferske, men prestisjefylte nordiske filmkonkurransen. Vinneren vil stikke av med 350.000 danske kroner, som skal deles mellom manusforfatter, regissør/instruktør og produsent. Stas.

— Klart det er stas å få en slik nominasjon. Det skal bli moro å kjempe mot de aller beste filmene fra Norden. At «Reprise» er den andre norske nominerte, er også vel fortjent, sier Erik Richter Strand til NTB. Han er både regissør og medforfatter til «Sønner» om den bråsinte badevakten Lars (Nils Jørgen Kaalstad) som retter pedofilimistanke mot den middelaldrende Hans (Henrik Mestad). «Sønner» er Erik Richter Strands første spillefilm. Han har fra før av laget kortfilmene «Kjell universell» (2003), Cirkus (2003) og Sporløs. «Sønner» hadde premiere på filmfestivalen i San Sebastian i 2006, og har senere mottatt Rainer Werner Fassbinder-prisen i Mannheim, Don Quijoteprisen i Tallinn og juryens store pris i Seattle i juni 2006. PRISDRYSS.

Joachim Triers «Reprise» har vært en større yndling hos kritikerne enn blant publikum. Det siste året har det haglet med utmerkelser for historien om kameratene Erik (Espen Klouman) og Phillip (Anders Danielsen) som begge har en drøm om å bli forfattere. «Reprise» var blant annet årets norske Oscar-kandidat, og ble kåret til beste norske kinofilm under Amanda-utdelingen i august. Filmen har fått en rekke internasjonale utmerkelser, blant annet Don Quijoteprisen ved Karlovy Vary-festivalen der Trier også ble kåret til beste regissør. I Toronto ble Trier belønnet med årets Discovery Award. STERKE MOTSTANDERE.

Erik Richter Strand håper at de norske filmene skal klare seg godt i den nordiske kampen. Han har sett flere av konkurrentfilmene som blant annet omfatter sterke filmnavn som islandske Baltasar Kormàkur (Jar City) og den svenske Oscar-kandidaten «Farvel Falkenberg», regissert av Jesper Ganslandt. - Flere av de filmene jeg har sett er gode filmer. Det lages også mye god norsk for tiden, sier Erik Richter Strand.Vinnerne av prisen offentliggjøres 9. oktober, og prisen overrekkes på Nordisk Råds sesjon i Oslo 31. oktober. NTB