Det bekrefter Høie overfor Fædrelandsvennen.

— Sanners kommunereform og min primærhelsetjenestemelding er siamesiske tvillinger. Vår oppfatning er at de nye kravene vil kreve en annen kommunestruktur enn i dag, sier Høie.

Torsdag la han overraskende fram sin stortingsmelding om primærhelsetjenestene, om hva han forventer kommunene skal tilby av helsetjenester i årene framover.

Primærhelseteam

Kongstanken er å etablere primærhelseteam i hver kommune. Det vil si at team bestående av leger, sykepleiere, jordmødre, fysioterapeuter og psykologer skal samarbeide om pasientene.

— Vi vil lovfeste krav om at hver kommune skal ha psykolog, en lov som skal gjelde fra 2020, sier han.

For han vil ha pasienten i sentrum. Han vil ta utgangspunkt i hvilke behov pasienten har. Primærhelseteamene skal så sørge for denne hjelpen, på tvers av profesjonene.

Tvinge

Han mener dagens helsetjenester i for stor grad handler om å tvinge pasientene inn i diagnoser og systemer som er etablert. I stedet skal hver enkelt pasient bli spurt hvordan hun har det, og så skal teamet finne ut hva som er den beste helsehjelpen.

— Teamene skal spør: Hva er viktigst for deg! sier Høie.

Mange kommuner mangler i dag psykologtilbud. Det er også svært varierende hvilke yrkesgrupper innen helsetjenestene kommunene kan skilte med.

Kompetanse

— Det må finnes en kjernekompetanse,det må bli flere med helse- og sosialfaglig kompetanse og bred klinisk kompetanse, sier Høie.

Han vil få kommunene både til å samorganisere tjenestene, og samlokalisere dem.

— Det skal være en dør inn, sier han.

Krav

— Vil det blir krav til antall psykologer, fysioterapeuter og liknende, i forhold til folketall?

— Nei, dette blir opptil den enkelte kommune å tilpasse i forhold til den befolkningen den betjener.

— Når flere yrkesgrupper skal samarbeide, hvilket problem vil taushetpliktsbestemmelsene blir for å utveksle informasjon om pasientene?

— Det er gode muligheter innenfor dagens lovverk for profesjoner å samarbeide uten å bryte taushetsplikten, sier Høie.

For å sikre bedre styring av helsetjenestene, vil han styrke lederkompetansen i kommunene.

— Vi vil innføre en slags rektorskole for helseledere, sier han.

Han foreslår også at kommunene skal ha plikt til å overta pasienter innen psyksiatri og rusbehandling fra sykehusene, når de er ferdig behandlet. Hvis ikke de tar i mot, vil de måtte betale for hver dag sykehuset må beholde pasienten.

Svingdørsproblematikk

Dette systemet eksisterer innen fysisk helse. Høie bekrefter at det har vært mange tilfeller hvor pasienter er blitt utskrevet fra sykehuset, sendt til kommunen, og så tilbake til sykehuset. Problemet har vært at kommunen ikke har vært klar til å overta.

— Hva er risikoen for liknende svingdørsproblematikk innen psykiatrien?

— Vi kommer til å redusere den risikoen ved å stille strengere krav til samarbeid mellom kommunene og sykehusene før pasienten overføres, sier Høie.

Helsemeldingen legges fram for Kongen i statsråd torsdag ettermiddag, og skal behandles av Stortinget før den blir iverksatt.