— Sanger er på mange måter et uttrykk for sin tid. Nå er det store ting som skjer i verden, og det renner ut i sangene. «Dette landet» er en hyllest til landet og de fine verdiene som vi burde ta vare på, sier Odd Nordstoga på telefon til Fædrelandsvennen.

«Dette landet» er tittelsporet på hans nye plate som kom ut 9. oktober. Plata inneholder låter som «Kunsten å gå», «Aleine» og «Bikkja». Det er sanger om kjærlighet, sang om ensomhet, en hyllest til kvinner, og en sang om fred.

- Slitsomt og fantastisk

Med nysluppet, kritikerrost plate er konserthøsten travel for Nordstoga:

— Det er både slitsomt og fantastisk moro på turné. Jeg har et utrolig bra band, og vi har mange gir på scenen. Det går fra det helt rolige med bare meg og gitaren, til et ganske stort uttrykk når vi alle er på scenen. Jeg liker denne variasjonen. Jeg synes at musikk både skal være noe du har hjerte for, noe som taler til hjernen, noe som får deg til å le, og noe som får armer og bein til å bevege seg.

Jeg fikk en gang et råd om at man må flytte på seg om man vil utvikle seg.

Odd Nordstoga gjør to konserter på Sørlandet i høst. Først besøker han Buen 12. november, så Kilden 14. november. Han lover å spille mye fra sin siste plate, samt noen godbiter fra tidligere år.

Nordstoga har blitt belønnet med flere gode plateanmeldelser og konsertanmeldelser denne høsten. Fædrelandsvennens musikkanmelder Rune Slyngstad gav «Dette landet» terningkast 6, og skrev: «Det sjuende albumet til Odd Nordstoga er et mesterverk.«

— Denne plata har fått den beste starten den kunne få. Det er jeg ydmyk og takknemlig, for, sier Odd Nordstoga.

- Jeg er i støtet

Dette året har han måtte forholde seg til nytt plateselskap og nytt management. Det mener han har påvirket plata på en god måte. Ikke minst det at plata er produsert av David og Ivar Vogt fra The Real Ones.

Det blir litt som når du sier god natt til barna dine. Selv om du gjør det hver kveld, så er det like ektefølt hver gang.

- Dette er ditt syvende soloalbum. Blir det lettere eller vanskeligere å skrive med årene?

— Jeg fikk en gang et råd om at man må flytte på seg om man vil utvikle seg. Når man havner på et annet sted i livet får du ny bensin til å skrive videre. Når man blir eldre, endrer man språket, og man blir bedre til å skrive. Nå føler jeg at jeg er i støtet og håper at det ikke blir lenge til neste plate.

Odd Nordstoga bel for alvor kjent med albumet "Luring", og hiten "Grisen" i 2004. Bildet ble tatt da han spilte på Norwegian Wood samme år. Foto: NTB Scanpix

— Noe konkret på gang? - Nei, det gidder jeg ikke ennå. Nå er det turnering og promotering. Når jeg er ferdig med det kan jeg kanskje begynne på noe nytt.

- Ektefølt

- Hvordan er gjensynet med musikken du har jobbet så mye med når du skal ut på turné?

— Det som er fascinerende med konsertformen er at du skaper låtene på nytt og på nytt. Det blir jeg ikke lei av. Det hender jeg kan legge noen sanger vekk en stund, for å så å hente dem fram senere. Det blir litt som når du sier god natt til barna dine. Selv om du gjør det hver kveld, så er det like ektefølt hver gang. Slik er det når jeg synger «Bestevenn». Jeg mener det hver gang jeg synger den. Når man ikke mener det man synger, dør noe av musikken.

Sist Nordstoga turnerte på Sørlandet, var da han gav ut «Heimafrå» med Ingebjørg Bratland i 2013. De turnerte i norske bygder og var også innom Kilden.