Planen er ventet å være firedelt og skal blant se på alternative steder å plassere fanger på amerikansk jord. Ett av de mest lovende stedene skal ifølge en tjenesteperson være høysikkerhetsfengselet Centennial i Colorado.

En gruppe fra departementet har vurdert flere fengsler, inkludert et annet, føderalt fengsel i Colorado og et marinefengsel i South Carolina, opplyser Pentagon. To anstalter ved Fort Leavenworth i Texas har også blitt vurdert.

President Barack Obama gikk til valg for sju år siden med et løfte om å stenge Guantanamo, som han ser som et ødeleggende symbol han arvet fra George W. Bush, et symbol på mishandling av fanger og fengsling uten dom.

Representantenes hus stemte forrige uke med stort flertall for et forsvarsvedtak som blant annet hindrer Obama i å legge ned den omstridte fangeleiren på Cuba før presidentperioden hans går ut i januar 2017. Det er ventet at Senatet kommer til å stemme for det samme vedtaket, kanskje allerede på tirsdag.

Den republikanske senatoren John McCain, som leder Senatets viktigste forsvarskomité, støtter en stenging av Guantanamo, men har kommet med skarp kritikk mot sendrektighet i planleggingen. (©NTB)