— Svenskene har prøvd å være et lys i Europa, men de kan ikke være det lenger når ingen andre tar ansvar, sier SV-lederen til NTB.

— Solidariske krefter i Europa kunne ha funnet sammen og løst problemene, men i stedet har det kommet en lokal Per Sandberg i hvert enkelt land og fått bestemme. Det er en fallitterklæring for det europeiske samarbeidet, sier han.

Lysbakken sier han forstår at Sverige ikke lenger klarer å ta imot så mange flyktninger som landet til nå har gjort.

— Men det viser jo ikke at den svenske politikken har vært feil. Ansvaret ligger hos de andre europeiske landene som opptrer utrolig egoistisk i denne situasjonen. Sammen skaper de en krise som etterlater mennesker i limbus rundt om i Europa. Det kan bli veldig dramatisk situasjon, for man må ikke tro for ett øyeblikk at flyktningstrømmen blir borte selv om flere land strammer inn, sier SV-lederen.

Sammen med Rasmus Hansson er Lysbakken utelatt fra samtalene når de øvrige partiene på Stortinget i neste uke tar fatt på oppgaven med å meisle ut en ny norsk integreringspolitikk. Det er konsekvensen av at SV og Miljøpartiet De Grønne brøt forhandlingene om asylforliket som ble presentert i forrige uke. (©NTB)