— Kristiansand har lenge slitt med det samme som Stavanger. De har manglet en storstue, hvor man kan sette opp større produksjoner. Så jeg gleder meg veldig, sier Kristian Valen til Fædrelandsvennen.

Etter å ha prøvd å finne en ledig helg siden åpningen i 2012, er den populære komikeren endelig bekreftet til Kilden. 19. og 20. september inntar Valen og hans to musikere scenen i teater- og operasalen i Kilden.

— Vi har vært på jakt etter Valen lenge, og er glad for at han kommer og at vi kan gi rom for ham i Kilden. Det blir en fin åpning på sesongen for vår del i kulturdrift, sier Gunnar Grimstad, leder for kulturdriftsavdelingen i teater- og konserthuset.

Publikum bestemmer

Valen har gjort stor suksess med sine show, både på scene og tv. "Fartøy Valen", "Alle skal få" og "Fra Hillevåg til Hollywood" er blant showene han har turnert landet rundt med, mens tv-seriene "Valen TV", "Valens frokost-tv" og "Valens Rikskringkasting" alle hadde høye seertall. For sistnevnte serie fikk også Valen publikumsprisen under Komiprisen 2012. Til Kilden kommer han med en fornyet utgave av "Fra Hillevåg til Hollywood", som han besøkte Caledonien med for halvannet år siden.

SE DOKUMENTAREN OM VALEN I VIDEOEN ØVERST

— Det hadde premiere i november i fjor. Egentlig skulle det bare være et show jeg gjorde i Stavanger, Sandnes, Kristiansand og Bergen, der jeg kunne lage et eget show til hver by. Men det har blitt et nasjonalt show, basert på det forrige "Fra Hillevåg til Hollywood", samt noe av det jeg har spilt og gjort på scenen i USA de siste to år, forteller Valen.

I november 2012 fylte Kristian Valen Caledonien Hall fem ganger. Publikum avgjør hvor mange ganger han fyller teatersalen i Kilden i september. Foto: Tore-Andre Baardsen

Totalt har showet passert 100.000 solgte billetter. Grimstad tror det blir enkelt å fylle Kilden.

— Valen er kjent for sine show, og publikum elsker han. Og publikum bestemmer hvor mange show det blir. Vi kan gjøre inntil to per dag, men vi har noen reservedager som han har opsjon på. Vi får se hvor mye han selger. Men han trekker fort en 4-5-6000, det tror jeg, sier Grimstad.

— Jeg får litt gåsehud av slikt, og tenker ikke sånn. Men jeg får prestasjonsangst, og er redd for å skuffe folk. Samtidig er jeg ikke avhengig av kritikere, for showene er som regel utsolgt uansett.

De fem store

Og det er tilfelle med de fire showene 39-åringen skal ha i Arendal kulturhus fredag og lørdag. I februar, mars og april fortsetter siddisen med show i Sandnes og Bergen. I følge ham selv vil Valen i løpet av våren passere legendariske Leif Justers norgesrekord med 700.000 solgte billetter til sine show.

— Det fikk jeg høre i Oslo, men jeg tør ikke tenke på sånn, sier han.

— Det var helt andre tider da Leif Juster holdt på. Han gjorde mest før min tid, og jeg skjønte ikke hvor stor han var før jeg begynte med humor selv. Men det er ufattelig å bli sammenlignet med ham, sier Valen.

Kristian Valen blir å se på tv til høsten. TVNorge har sikret seg komikeren igjen, etter at han gjorde "Valens Rikskringkasting" på NRK i 2012. Foto: Torstein Øen

Uoppfordret nevner stavangermannen Leif Juster som en av de fem store innenfor norsk humor. Harald Heide-Steen jr., Grethe Kausland, Trond Kirkvaag og Rolv Wesenlund de fire andre.

— Det er ikke noen av oss som lever nå som når opp til deres nivå. De hadde en egen greie, mener Valen.

Tøffere på scenen enn på tv

Til høsten blir Valen igjen å se på tv. Etter "Valens Rikskringkasting" på NRK i 2012, er komikeren tilbake på TVNorge. Gjennom sitt selskap Deepwater har Valen inngått en avtale med SBS Discovery, som eier TVNorge, og det kan gi muligheter for også utenlandsk tv-kanaler. Valen er akkurat tilbake i Norge etter å ha gjort tv-opptak i Asia.

— Vi kommer til å slippe litt av det vi har gjort under OL. Jeg kan nevne Hermann Friele, Børge Brende og Leo Ajkic. Ylvis slapp ting rett før, og fikk mye publisitet rundt sine program. Vi slipper det lenge før, så det har null pr-verdi. Men hvis det fungerer, kan vi gjøre mer av det, sier Valen, som er mer kritisk til hva han sier på tv enn på scenen.

— Jeg var heldig og ble kjent med Trond Kirkvaag før han døde. Han rådet meg til ikke å henge meg opp i seertall eller kritikere. Hvis jeg får levert en tekst, så tenker jeg hvordan jeg ville reagert hvis noen andre hadde gjort noe lignende med meg. Jeg er nok litt grovere og hardere på scenen, enn jeg er på tv, avslutter Valen.