Fire tidligere olje— og energiministre vil møte til høringen som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpner mandag. Det er Odd Roger Enoksen, Åslaug Haga, Terje Riis Johansen og Ola Borten Moe. Særlig de to siste får sa hatten passer av Frederic Hauge, som til Dagbladet beskriver Riis Johansen og Borten Moes oppførsel som «angst-pushing».

- Villedet

— De rødgrønne villedet Stortinget om Mongstad-prosjektet. Det groveste er at olje- og energidepartementet begrunnet utsettelse av prosjektet til 2016 med at Amin er kreftfremkallende. Det skjedde uten at statens fagetater ble hørt. Å bruke kreftfare som en begrunnelse for utsettelse er ren svindel, sier Hauge til avisen.

Han mener Riis Johansen unngikk å imøtegå påstandene fra Statoil.

— Den dagen Borten Moe tiltrådte felte regjeringen dommen og fattet vedtak om utsettelse, sier han.

Avviser

Ola Borten Moe tar kritikken fra Hauge med knusende ro: - Når historien om Mongstad skal skrives kommer konklusjonen ikke til å være at staten har hørt for lite på Frederic Hauge, sier han.

Også Riis Johansen avviser kritikken.

— Stortinget fikk den til enhver tid beste informasjonen vi hadde, sier han.

Utsira

Overfor Stavanger Aftenblad etterlyser Hauge også en gjennomgang av saken om elektrifisering av Utsirahøyden. Han krever at nåværende olje- og energiminister Tord Lien (Frp) umiddelbart må gi innsyn i beslutningsgrunnlaget.

— Vi har alltid spurt om vi kunne få tallene fra Mongstad-prosjektet, men det har vi aldri fått. I elektrifiseringssaken er det også et voldsomt spill. Jeg synes det minner om masterplanen på Mongstad, der det ble lagt fram tall som ingen har vist oss etterpå, sier bellona-lederen. (©NTB)