— Det er helt feil prioritering akkurat nå, sier KrFU-leder Emil André Erstad til Fædrelandsvennen.

— I den situasjonen norsk økonomi står i, og med flyktningstrømmen som skal finansieres, er det ikke riktig pengebruk, mener han.

Langt inn i de konservatives rekker protesteres det mot at Høyre og Frp nå vil bruke 2,7 milliarder kroner årlig for å redusere avkortningen i pensjonen til gifte og samboende pensjonister, og ungdomspolitikere fra de fleste partier har sagt tydelig fra hva de mener.

- Bruker våre muligheter

Unge Venstre og KrFU er samstemte i sin kritikk, og mener rent generelt at det brukes altfor mange oljepenger for å smøre budsjettet. Pensjonistmilliardene er blant pengene de ønsker skal på bordet i de kommende budsjettforhandlingene.

— Vi bruker våre muligheter til å kanalisere inn dette, sier KrFU-lederen.

Også sentralt i Venstre møter forslaget - som er en av Frps hjertesaker - kritikk:

— Her tar man penger fra framtidige generasjoner og gir til mange av dem som sitter godt i det fra før, sier Petter N. Toldnæs til Fædrelandsvennen.

- Helt sentralt tema

Venstrepolitikeren fra Lillesand sitter i partiets landsstyre som neste fredag møtes for å legge føringer for de kommende budsjettforhandlingene.

— Når vi diskuterer hvilke kamper vi skal ta i forhandlingene, blir dette et av de helt sentrale temaer. Det er et spørsmål om rettferdighet mellom generasjoner. Dessuten er det en ordning som gir mest til de pensjonistene som har mest fra før, og selv Pensjonistforbundet mener det har feil innretning, sier Toldnæs.

-Det kan hende noen av budsjettforslagene kan skyves ut i tid, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Tone Sandberg

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er derimot ikke overdrevent kampklar:— Forslaget er en del av samarbeidsavtalen, og den skal vi ha respekt for, sier han.

Han utelukker imidlertid ikke at det kan bli aktuelt å se på fordelingsprofilen, slik at forslaget treffer de som faktisk har dårlig råd.

Nye milliarder

Men samtidig som politikerne gir ekstramilliarder til pensjonistene, må de nå ut og lete etter nye gigantsummer til en tilleggsbevilgning som følge av Syria-krisen.

— Vi vet ennå ikke hvor mye det blir, men mitt anslag er mellom fem og ti milliarder kroner, sier Ropstad.

Hvor disse skal tas fra er foreløpig uklart, men Frp mener de bør komme fra bistandsbudsjettet - noe KrF ikke ser på med blide øyne.

— Hva med pensjonsmilliardene? Eller er det viktigere å stå fast på samarbeidsavtalen enn å flytte på penger mange mener er en ren gave til folk som har mye fra før?

— Nå får vi først se på helheten, denne posten er noe som må sees opp mot totalen. Det kan også hende vi kan la være å senke noen skatter, sier Ropstad.

— Det kan dessuten være mulig å skyve noen av forslagene på budsjettet ut i tid, sier han, og understreker at pensjonsavtalen «bare» vil koste 900 millioner i 2016 før den gir fullt utslag fra 2017. Venstres Petter N. Toldnes antar budsjettforhandlingene blir krevende:

— Det kan bli tøffe tak, sier han.