Organisasjonen mener det er uholdbart at barna blir sittende på mottak mens stat og kommuner krangler om regningen, skriver VG. En endring i 2013 gjør at kommunene bare får refundert 80 prosent av barnevernsutgiftene til asylbarna. Kommuneorganisasjonen KS bekrefter overfor avisen at viljen til å ta imot barna er mindre, samtidig som flere asylsøkerbarn kommer til Norge. I fjor utgjorde den aktuelle gruppen 188 personer, i år er det ventet over 1.000. Generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF er opprørt på vegne av dem som venter på å få starte et liv i Norge. Det er uakseptabelt at barn sitter på vent på mottak, mener han.

— Kunne du forestilt deg at norske barn skulle sitte og vente på denne måten, basert på en usikkerhet og en krangel mellom stat og kommune? Det tror ikke jeg, sier Apeland. Han sier kommunene har et ansvar for barna, men etterlyser også handling fra statsminister Erna Solberg og barneminister Solveig Horne (Frp):

— De må vise lederskap. I tilleggsproposisjonen må regjeringen ha tydelige ambisjoner om å støtte opp om kommunenes forpliktelser. (©NTB)