— Dette er en forestilling som bygger på Vilhelm Krags siste erindringsbok, «De skinnende hvide seil». Han var blitt 60 år da den kom ut, og døde to år etterpå, i 1933. Den er veldig poetisk. Det er mange opplevelser av naturen og stillheten, men også noe morsomt, blant annet en historie om en rotte, forteller skuespiller Ole Geir Feste til Fædrelandsvennen.

Vant pris

Han står i intimsalen i Kilden, fornemt antrukket i lys dress, og med en pent, stelt bart. Bak ham står kulissene som tar oss med til krysset mellom Rådhusgata og Vestre Strandgate på én side, og Havbukta, Villhelm Krags hjem i Ny-Hellesund, på den andre siden.

Dikterhøvdingen Vilhelm Krag, opphavsmannen til begrepet Sørlandet, som han lanserte i en artikkel i Morgenbladet i 1902. Foto: Anders Beer Wilse

Vilhelm Krag (1871— 1933) er for sørlendinger flest kjent som mannen som først kalte landsdelen vår Sørlandet. Krag slo gjennom i 1890 da han leste opp diktet «Fandango». Han skrev både lyrikk, romaner og noveller, og er spesielt kjent for sine skildringer fra Sørlandet.Det var etter at Ole Geir Feste ble tildelt Vilhem Krag-prisen i 2014 for sitt arbeid med sørlandskunstnerne, at ideen kom om å lage denne forestillingen.

— Jeg fikk denne boka, «De skinnende hvide seil» i hendene, som en del av prisen. Da hadde jeg ikke jobbet med Vilhelm Krag på 25 år. Jeg likte historiene, og fant ut at jeg ville gjøre noe på det, sier Feste.

Tidkrevende prosess

Han har jobbet med forestillingen i et år, og har valgt ut tre tekster som skal fremføres, «Tjømlingen», «Sommermorgen» og «Abraham Skomager». Dette blir til sammen en monolog på over en time.

- Hvordan lærer du deg så mye tekst utenat?

— Nå har jeg gjort dette noen år, men det sitter ikke noe bedre i hodet av den grunn. Først så lærer jeg meg linje én og to utenat. Så nummer tre og fire. Så kan jeg de fire utenat og kan begynne på linje nummer fem og seks. Og slik holder jeg på.

- Fornem mann

Nå håper Feste at sørlandspublikummet kan bli bedre kjent med Vilhelm Krag.

I lys dress, og med en velstelt bart, forvandler skuespiller Ole Geir Feste seg til Vilhelm Krag. Foto: Eva Myklebust

— De fleste sørlendinger har hørt om Vilhelm Krag, men det er få som vet hva han faktisk har skrevet utover sørlandsvisene vi synger på holmene. Jeg ønsker å kunne gi et litt annerledes bilde av ham, forteller Ole Geir Feste. - Hva slags inntrykk har du fått av Vilhelm Krag?

— Han hadde en enorm kjennskap til naturen, samtidig som han var et bymenneske. Han vokste opp i Kristiansand, og han reiste mye. Dessuten var han aldri så lite fornem. Kunstnere på den tiden gikk ikke rundt i dongeri. De skulle være pene i tøyet selv om de ikke hadde fem øre i lomma. Også Vilhelm Krag var fattig, men han vanket i vide kretser, og kjente både Ibsen, Bjørnson og Obstfelder. Så han hadde et visst utsyn til verden der han satt og skrev i Havbukta.

Opprinnelig var det satt opp seks forestillinger, men allerede begynner det å bli utsolgt.

— Jeg har satt opp en ekstra forestilling på fredagen, ikke bare fordi jeg tror at det blir fullt, men fordi at når man har jobbet med noe i et år så er det gøyere å vise det fram sju ganger enn seks ganger, sier Ole Geir Feste.