Organisasjonen sier funnet ved landsbyen Kafr Halab gjør den bekymret for at russerne enten bruker denne nye typen klasevåpen selv eller forsyner Syrias flyvåpen med klaseammunisjonen. Bilder og videomateriale antyder fornyet bruk av klasevåpen fra luften i tillegg til bakkeavfyrte raketter med klaseammunisjon.

— Det er foruroligende at enda en type klasevåpen blir brukt i Syria, når man tar i betraktning den skaden slike våpen vil påføre sivilbefolkningen i årene som kommer, sier Human Rights Watchs (HRW) visedirektør for Midtøsten, Nadim Houry.

— Verken Russland eller Syria burde bruke klasevåpen. De burde heller umiddelbart slutte seg til det internasjonale forbudet.

De fleste land har avskaffet klasevåpen, fordi det ofte blir liggende igjen blindgjengere som utgjør en fare helt til de er ryddet bort og destruert. Verken Russland er Syria er blant disse landene, sier HRW, som understreker at de ikke kan fastslå om russiske eller syriske styrker sto bak angrepet ved Kafr Halab.

HRW har dokumentert bruk av klasevåpen i Syria siden 2012. Regjeringsstyrkene og Den islamske staten (IS) har brukt slike våpen, men det er ikke dokumentert at noen andre grupper har gjort det. Klasevåpen skan skytes ut med artilleri eller raketter eller slippes fra fly. Både flyene og helikoptrene som inngår i Russlands militære innsats i Syria, kan utstyres med klaseammunisjon. (©NTB)