I fjor ble forslagene om ny seriestruktur og flytting av cupfinalen til våren møtt med massiv motstand.

Det som skulle bli et helhetlig forslag til endring av seriestrukturen i Norge ble aldri fremmet som sak på fotballtinget i mars i år.

Forslaget til endringer i fjor fislet ut uten at det kom til realitetsbehandling på fotballtinget. Her er oppsummeringen etter at det var klart:

Vilje til endring

Men forslagene er ikke lagt bakerst i den nederste skuffen til høyre og glemt. Viljen til endring er i høyeste grad til stede.

Om 14 dager vil et forslag til ny seriestruktur ligge på bordet til styret i Norges Fotballforbund. Denne gangen er det nedsatt et eget utvalg med navnet Seriekomiteen som har jobbet med å arbeide frem mulige forslag til endring.

Bjarne Berntsen har ledet arbeidet som trolig kommer til å munne i et forslag om endringer av det norske seriesystemet.

Bjarne Berntsen er utnevnt av NFF til å styre arbeidet.— Vi håper at diskusjonen denne gangen ikke bare handler om antall lag i den øverste divisjonen, men at totaliteten i eventuelle forslag blir diskutert. Vi håper på gode diskusjoner hvor det er høyt under taket, sier Bjarne Berntsen til Aftenposten. I tillegg til å lede arbeidet i komiteen er han også visepresident i NFF og styreleder i Norsk Toppfotball.

Radikale grep nok en gang

Denne uken samler Berntsen topplederne i de to øverste divisjonene til møte hvor de vil gå gjennom alternativer til ny struktur. Om to uker vil komiteen han leder legge fram sin innstilling for styret i fotballforbundet.

— Deretter gjør styret i NFF den videre vurderingen. Det kan ende med et forslag til ny serieordning på tinget i mars neste år, sier Berntsen.

Berntsen vil ikke gå på detaljnivå om de vurderingene som blir gjort. Men det er snakk om en rekke mulige endringer som nå ligger i potten:

  • Færre lag i eliteserien (Tippeligaen). Trolig forslag om å redusere fra 16 til 14 lag.

  • Eliteserien deles etter at alle har spilt to ganger mot hverandre. Lagene går til et sluttspill for fordeling av medaljer og et sluttspill for å unngå nedrykk.

  • Sesongen utvides.

  • Det blir færre lag også i 1. divisjon (OBOS-ligaen).

  • 2. divisjon reduseres til to avdelinger.

  • Det innføres et nytt nivå – ny 3. divisjon – med mellom fire og seks avdelinger.

  • Den nye 4. divisjon vil få et sted mellom 12 og 18 regionale avdelinger.

Det er slett ikke sikkert at alle disse forslagene vil ligge i det endelige forslaget. Seriekomiteens medlemmer og Bjarne Berntsen spesielt har nå presentert forslagene rundt om i klubber og kretser.

— Den endelige innstillingen skal når den kommer være godt forankret ute i klubbene, sier Berntsen.

Uansett blir det debatt.

Vålerenga-støtte

De som har vært mest positive til å gjøre drastiske endringer med antall lag i øverste divisjon har vært de største klubbene. I Vålerenga har de styrevedtak fra i fjor på at det er viktig og riktig å redusere antall lag i Tippeligaen.

Stig-Ove Sandnes og Vålerenga støtter et eventuelt forslag om å redusere antall lag i Eliteserien. Foto: Arkiv

— Vålerenga står fast på disse vedtakene fortsatt. Vi sa den gang at det er riktig å se på antall lag og vi er positive til endringer av hele seriepyramiden. I utgangspunktet ønsket vi oss 12 lag, men vi ser jo at 14 lag kan være et kompromiss, sier daglig leder i Vålerenga Stig-Ove Sandnes.Han mener det med dagens serieordning blir for mange uinteressante kamper.

— Vålerenga som klubb ønsker å spisse toppen av norsk fotball, sier han, men har forståelse for at slike debatter også går mye på følelser.

Fotballekspert Lars Tjærnås er positiv til å redusere antall lag i øverste divisjon:

Møter motstand også i år

Cato Haug er styreleder i Sarpsborg 08. Han ser ingen grunn til å kutte antall lag i Eliteserien eller avgjøre hvem som blir seriemester og hvem som rykker ned med et sluttspill.

— Vi synes det er bra som det er nå og vi har et styrevedtak på at vi ikke ønsker å redusere antall lag i Tippeligaen. Vi ser ikke at det er dette som skal til for at landslaget gjør det bedre og at vi får flere klubber som når lengre i Europa. Det er andre og mer langsiktige mekanismer som avgjør det, sier Haug til Aftenposten.

Selv om han er skeptisk til å gjøre endringer med den øverste ligaen, er han likevel klar på at det kanskje er på tide å gjøre noe med seriepyramiden lenger ned.

— Uansett vil seriekomiteens arbeid munne ut i et eventuelt forslag som skal behandles på tinget. Da vil vi selvfølgelig styrebehandle saken på nytt, sier Haug.

Fortsatt skepsis

Da forslagene kom i fjor var Odds profilerte trener Dag-Eilev Fagermo en sterk motstander av et nytt seriesystem med færre lag og sluttspill i toppdivisjonen.

— Nå er vel ikke klubbens meninger fullt så sterke som Dag-Eilevs meninger, men vi er fortsatt skeptiske til å redusere antall lag i toppen og innføre en sluttspillordning i Tippeligaen, sier Einar Håndlykken, daglig leder i Odd.

Men han er som svært mange fotballedere positiv til å gjøre noe med seriesystemet lenger ned.

— Innføring av en ny 3. divisjon og færre lag i 2. divisjon er vi ikke fremmed for å være med på, sier Håndlykken.

Nederlandsk utredning

I fjor engasjerte Norsk Toppfotball det nederlandske selskapet Hypercube til å utrede alternative modeller for den norske seriestrukturen. En rekke alternativer ble lagt på bordet. En del av fakta som ble innhentet under dette arbeidet, ligger også i bunn av de vurderingene som blir gjort i år.

Bjarne Berntsen har ikke noe problem med å se at antall lag på øverste nivå fort får mye fokus.

— Utvidelsen til 16 lag i Tippeligaen kom i 2009 og har hatt både positive og negative sider. Samtidig må vi se det store bildet. Det er trolig et problem at fire lag rykker ned fra OBOS-ligaen. Det fører kanskje til at lagene tar færre sjanser og færre yngre spillere får slippe til. Vi ønsker at OBOS-ligaen skal bli en viktig utviklingsarena for spillerne, sier Bjarne Berntsen.

Et forslag til nytt seriesystem må vedtas av NFFs ting i mars neste år. Deretter kan allerede 2016 bli en overgangssesong.

Ønsker du å lese mer om hvordan forslaget så ut i fjor, finner du mer her: